Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Hoogovens op waterstof

Waterstof kun je voor van alles inzetten. Van het verwarmen van huizen tot het aandrijven van auto’s, treinen of vliegtuigen. Maar de staalindustrie toont nu ook interesse in waterstof. Het Duitse industrieconcern Thyssenkrupp is een test gestart met een hoogoven op waterstof.

Op weg met waterstof.nl 2 december 2019

CO2-uitstoot

De staalindustrie stoot veel CO2 uit. Thyssenkrupp is met een jaarlijkse productie van tien miljoen ton staal de grootste staalfabrikant van Duitsland en daardoor ook verantwoordelijk voor 3% van de totale CO2-uitstoot van onze oosterburen. Het bedrijf wil graag haar CO2-uitstoot verlagen met waterstof.

Hoogovens

Om ijzer te maken worden in traditionele hoogovens ijzererts en gezuiverd steenkool (cokes) gemengd en sterk verhit. Tijdens een chemische reactie reageert koolstof met het zuurstof dat in de ijzererts zit. Zo ontstaat er vloeibaar ijzer. Bij dit proces komt veel CO2 vrij.

Waterstof

Het Duitse Thyssenkrupp wil tijdens dit proces steenkolen vervangen door waterstof. Het concern begint in eerste instantie met een kleinschalige proef. Slechts een klein deel van de steenkool wordt vervangen.

Tijdens de proef gaat het concern steeds meer steenkool vervangen door waterstof, totdat er uiteindelijk niets meer nodig is. Als de proeven succesvol zijn zal het concern in 2022 meer hoogovens omzetten naar waterstof.

2030

Thyssenkrupp wil in 2030 dertig procent minder CO2 uitstoten. In 2050 wil het bedrijf compleet klimaatneutraal zijn. “Dit is een belangrijke dag voor de staalindustrie. Het gebruik van waterstof is de sleutel tot klimaatneutrale staalproductie. Deze tests zijn een nieuwe stap in de transformatie van onze productie, wat uiteindelijk zal lijden tot de productie van groene staal.” aldus Premal Desi, CEO van Thyssenkrupp Europe.

Artikel delen