Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Het Nationaal Water Model rekent aan de toekomst van Nederland!

Nederland staat voor grote uitdagingen rondom klimaatveranderingen. De zeespiegel stijgt en onze rivieren moeten meer water afvoeren. Tegelijkertijd wordt het steeds warmer en droger. Deze veranderingen hebben gevolgen voor onze kwetsbare delta. Het Nationaal Water Model is een belangrijk hulpmiddel om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Helpdesk Water 24 januari 2018

Nieuws

Voor waterveiligheid, zoetwaterverdeling en waterkwaliteit zijn een groot aantal lange termijndoelen opgesteld waarvoor nú al beleid nodig is. Het Nationaal Water Model helpt daarbij.

Wat is het Nationaal Water Model

Het Nationaal Water Model is een computermodel dat berekent hoe het water zich beweegt. Bijvoorbeeld hoe het rivierwater stroomt en het grondwater zakt en stijgt. Het model berekent ook het zoutgehalte van het water en de watertemperatuur.

Met het Nationaal Water Model berekenen we of er in de toekomst genoeg schoon drinkwater is, of de landbouw genoeg water heeft om gewassen te verbouwen en of we droge voeten houden achter onze dijken. Het is belangrijk om hier inzicht in te krijgen. De overheid kan op basis van de resultaten haar beleid rondom waterveiligheid, zoetwaterverdeling en waterkwaliteit aanpassen.

Wat wordt berekend?

Het Nationaal Water Model berekent zogenaamde basisprognoses. Deze bevatten modeluitkomsten voor 2015, 2050 en 2085. Ze geven inzicht in de veranderingen die Nederland op gebied van waterveiligheid, zoetwaterverdeling en waterkwaliteit te wachten staan door klimaatverandering.

De basisprognoses worden periodiek berekend. Daarbij worden steeds de nieuwste inzichten en veranderingen verwerkt. Zoals een nieuw klimaatscenario, aangepast waterbeleid of een geactualiseerde schematisatie. In 2018 komen voor zoetwater geactualiseerde uitkomsten beschikbaar.

Inzoomen op regionale risico's

Het rekenwerk door het Nationaal Water Model is relevant en actueel. Zo zijn de berekende basisprognoses voor onder meer de jaren 2050 en 2085 gebruikt voor het Deltaprogramma Zoetwater en in de klimaateffectatlas. De atlas geeft een eerste indruk van de (toekomstige) dreigingen van overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte in Nederland. Met een zoomfunctie is het mogelijk om naar een locatie in te zoomen. Voor elk van de themas zijn verschillende kaartlagen beschikbaar.

Financiering & samenwerking

Rijkswaterstaat en DGWB zorgen voor een basisfinanciering zo dat het model actueel blijft. Het RIVM, PBL en de STOWA bekostigen specifieke ontwikkelingen van het model. De STOWA doet dat in de vorm van pilots bij waterschappen voor waterkwaliteit.

Bij het Nationaal Water Model zijn vele partijen betrokken. Naast de financiers ook de Staf Deltacommissaris, kennisinstituten en universiteiten voor de wetenschappelijke borging. Bij RWS en DGWB versterkt het de samenwerking tussen de afdelingen.

Meer informatie

Artikel delen