Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb

Geen vergunningen voor vreugdevuren dit jaar

Dinsdag 3 december heeft het college een brief aan de gemeenteraad gestuurd over de stand van zaken met betrekking tot de vergunningverleningsprocedure voor de vreugdevuren op Scheveningen en in Duindorp. Hierbij ook een korte toelichting van waarnemend burgemeester Johan Remkes.

Gemeente Den Haag 4 december 2019

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Waarnemend burgemeester Johan Remkes:

'Toen ik op 1 januari in Groningen de beelden uit Scheveningen op televisie zag, ben ook ik mij kapot geschrokken. Direct was duidelijk: hier móet je lessen uit trekken. En hoezeer ik ook hecht aan traditie, die moet altijd begrensd worden door het algemeen belang en door de openbare orde en veiligheid.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) is met concrete aanbevelingen gekomen voor een heldere en handhaafbare vergunningsprocedure voor alle evenementen in Den Haag op en rond de viering van de jaarwisseling. Die aanbevelingen heeft het college volledig overgenomen. Voor de komende jaarwisseling is dan ook gewerkt met een vergunningsprocedure. En hoewel er door de organisatoren de afgelopen weken hard is gewerkt om aan de nieuwe, gestelde eisen te voldoen, is dit niet gelukt. Ook de hulpdiensten blijven kritisch over de plannen van beide organisatoren.

Het college heeft daarom moeten besluiten om de vergunningen voor de vreugdevuren op Scheveningen en in Duindorp dit jaar niet te verlenen. Dat betekent dat er geen vreugdevuren op Scheveningen en in Duindorp zullen plaatsvinden. Dit is eerder ook al bekendgemaakt over de vreugdevuren in Laak en Escamp. Vanzelfsprekend begrijpt het college dat, na de ontstane praktijk waarin de afgelopen jaren vreugdevuren plaatsvonden, de teleurstelling bij de organisatoren, de bouwers en andere betrokkenen groot is.

Den Haag wil het nieuwe jaar veilig en feestelijk beginnen. Met de handhavings- en hulporganisatie in de stad zijn afspraken gemaakt om de komende weken in nauw overleg op te trekken en op te treden om aan de wetteloosheid het hoofd te bieden. Dit schept een helder kader voor de hardwerkende professionals die de orde handhaven en de veiligheid bewaken en daarmee maximale bescherming voor de inwoners die onbedoeld betrokken zijn bij de ongeregeldheden.'

Lees de volledige brief: Vergunningverlening vreugdevuren Scheveningen en Duindorp (RIS304079)

Artikel delen