Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb

Forse CO2-besparing door verlaging temperatuur aardgas

"Gasunie verlaagt de komende maanden in bijna 200 gasontvangstations de temperatuur van het aardgas met twee graden. Dat hebben Gasunie en de regionale netbeheerder Liander met elkaar afgesproken. Hiermee kan op termijn een jaarlijkse CO2-besparing van 5,4 kiloton worden behaald. Dit is besloten na een succesvolle proef in Gorredijk en de eerste praktijktoepassing op Terschelling."

Gasunie 19 april 2019

Nieuws & Achtergrond

Gasontvangstation

Bij de gasontvangstations wordt het aardgas overgedragen van het landelijke netwerk naar het regionale gasnetwerk van de regionale netbeheerder, zodat het verder gedistribueerd wordt naar huishoudens en bedrijven. Op dit moment wordt het gas op dit overdrachtspunt verwarmd tot 5 graden, voordat het verder wordt getransporteerd.

CO2-besparing

Afgelopen periode hebben Liander en Gasunie onderzocht of de temperatuur kan worden verlaagd, zodat de verwarmingsketels minder hoeven te stoken. Na succesvolle testen bij het gasontvangstation in Gorredijk en de eerste toepassing in de praktijk op Terschelling is besloten om op bijna 200 stations in het verzorgingsgebied van Liander de temperatuur van het gas te verlagen naar 3 graden. De verlaging heeft geen gevolgen voor het gastransport en heeft geen effect op de levering aan de eindgebruikers.

Andere netbeheerders

Komende periode wordt bij gasontvangstations in het Liander-verzorgingsgebied de temperatuur aangepast. De handeling wordt uitgevoerd door monteurs van Gasunie tijdens regulier onderhoud. Naar verwachting is dit in de zomer afgerond. Ook bij andere netbeheerders wordt gekeken naar een soortgelijke aanpassing. Als deze verlaging landelijk is doorgevoerd, wordt met deze aanpassing jaarlijks 3 miljoen m3 gas en 5,4 kiloton CO2 bespaard.

Artikel delen