Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Financiële gegevens bouwgrondexploitatie gemeenten

De opgave om meer woningen te bouwen vertaalt zich nog maar zeer beperkt in extra investeringen in gemeentelijke grondexploitaties. Extra gemeentelijke investeringen in grondexploitaties om invulling te geven aan de Woonagenda blijken nog niet uit de financiële cijfers van gemeenten tot en met het derde kwartaal van 2018. Niet alleen de lasten van de aankoop gronden, maar ook voor bouw- en woonrijpmaken blijven achter bij de periode 2010- 2013. De opbrengsten van de verkoop van gronden zijn wel hoger dan in alle jaren (vanaf 2010) waarvan deze cijfers beschikbaar zijn.

TUDelft 13 november 2018

Ten opzichte van 2017 (toen er een record-positief saldo van meer dan een miljard euro werd geboekt), is het nu opgegeven saldo nog hoger. De vraag blijft echter wat het resultaat zal worden na de opstelling van de rekening en herwaardering van grondexploitaties na afloop van het jaar.

Het merendeel van de provincies laat een positief saldo zien. Wel is duidelijk dat activiteiten in het Noorden, Zeeland en Limburg wat betreft grondexploitaties met woningen achter blijven bij de andere provincies. Wat betreft fysieke bedrijfsinfrastructuur sluit Limburg aan bij de provincies met meer activiteiten.

Ongeveer 1/3 van de gemeenten rapporteert een negatief saldo. Gemiddeld per gemeente is het negatieve saldo beduidend lager dan het positieve saldo van de andere gemeenten.

Download hier het rapport:

Financiële gegevens bouwgrondexploitatie gemeenten: Cijfers tot en met 3e kwartaal 2018 (1e plaatsing)

Artikel delen