Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Factsheet gezondheidseffectscreening. Gezondheid en milieu in ruimtelijke planvorming.

"Nieuwe woningen, nieuwe wegen, nieuwe bedrijven. In een gemeente die in beweging is, dient het volgende project zich aan als het vorige nog niet is afgerond. Op welke manier houdt de gemeente bij haar plannen rekening met de gezondheid van bewoners? Hoeveel fijn stof, lawaai, geur of luchtverontreiniging zal er zijn en welk effect heeft dit? Antwoorden hierop krijgt u door een Gezondheidseffectscreening (GES) te laten uitvoeren door de GGD."

GGD 1 juni 2018

Factsheet gezondheidseffectscreening. Gezondheid en milieu in ruimtelijke planvorming.

Wat is een GES?
Vaak worden de effecten van veranderingen in de leefomgeving voor de gezondheid van de bewoners pas duidelijk nadat een project is uitgevoerd. Met de Gezondheidseffectscreening (GES) krijgt een gemeente vooraf inzicht in de factoren die van invloed zijn op de gezondheid van de (toekomstige) bewoners. Het geeft een goed beeld van de gezondheidskundige knelpunten en kansen bij ruimtelijke, herstructurerings- of verkeersplannen. Een GES kan bij veel projecten en plannen een zeer waardevolle investering zijn, waardoor uw gemeente een beter plan kan maken, problemen voorkomt en op termijn fors kan besparen.

Wanneer een GES?
Door een GES uit te laten voeren bij de start van een nieuwbouw- of herinrichtingsproject
krijgt uw gemeente beter inzicht in gezondheidskundige knelpunten door milieubelasting. U weet waar u aan toe bent en u kunt tijdig zoeken naar alternatieven. U kunt planvarianten vergelijken, waardoor u weet waar gezondheidswinst is te halen. Een vroeg uitgevoerde GES laat ook zien waar de belasting van het milieu en de gezondheid van bewoners het laagst is, zodat u een gebied zo gezond mogelijk kunt inrichten. Want ook onder de wettelijke grenswaarden kunnen gezondheidseffecten optreden. Ook als er nog geen plannen liggen kunt u een GES inzetten om de ontwikkelingsmogelijkheden van een gebied te bepalen. Zo kan een GES u helpen bij het zoeken naar gezonde locaties voor woningbouw.


Download hier de factsheet

Artikel delen