Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Experimenteerruimte nodig voor aardgasvrije wijken

De fracties van de ChristenUnie en D66 hebben een amendement ingediend op de Crisis- en Herstelwet (Transitiewet Omgevingsrecht). Gepleit wordt om de Gaswet op te nemen in lijst van wetten waar als vorm van experiment van mag worden afgeweken.

VNG 12 december 2018

Minister Ollongren gaf eerder aan dat de Gaswet al een experimenteerbepaling kent en wordt verruimd. Maar uit onderzoek blijkt dat de verschillende losse experimenteerbepalingen niet toereikend zijn.

Proeftuinen aardgasvrije wijken

Het amendement geeft gemeenten ruimte om daadwerkelijk wijken aardgasvrij te kunnen maken. Deze ruimte is nu vooral noodzakelijk voor de 27 proeftuinen aardgasvrije wijken.

Geen regeling voor bestaande bouw

Begin dit jaar is de aansluitplicht voor nieuwbouw afgeschaft en dat is een goede stap geweest voor de nieuwbouw. Voor bestaande wijken is echter nog niets geregeld en daar ligt een enorme uitdaging.

Voorkom vastlopen proeftuinen

De proeftuinen aardgasvrij zijn al gestart en ook het Klimaatakkoord zal de vraag komen om de bestaande bouw van het aardgas af te halen. Gemeenten staan voor deze opgave aan de lat, maar de beslissing om wijken te mogen aanwijzen die van het aardgas af moeten gaan kunnen nu niet worden verwerkt in het bestemmingsplan. Zonder bestemmingsplan kan geen aardgasvrije wijk gerealiseerd worden. Hierdoor dreigen de proeftuinen juridisch vast te lopen als er geen grondslag komt om dit kunnen regelen.

Het amendement wordt op de avond van 13 december bij de behandeling van de Transitiewet omgevingsrecht ingebracht door de ChristenUnie. Volgende week dinsdag volgt de stemming.

Meer informatie

Artikel delen