Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb

Evides: 'De zorg van de bouwsector is ook onze zorg'

Als nutsbedrijf ziet Evides Waterbedrijf het als haar verantwoordelijkheid om de bouwsector te steunen en bouwprojecten waar mogelijk, binnen de gestelde coronamaatregelen, door te laten gaan. Robbert Wever, manager Infra bij Evides Waterbedrijf: “Wij willen niet bijdragen aan de negatieve gevolgen van de lockdown.”

Bouwend Nederland 2 juni 2020

Nieuws & Achtergrond

Veel bedrijven worstelen met de gevolgen van de coronacrisis. Ze zoeken naar een manier om om te gaan met de maatregelen van het RIVM. Evides Waterbedrijf liep in eerste instantie ook tegen belemmeringen aan, vertelt Wever. Maar de coronacrisis heeft voor Evides ook een positieve impact op haar bouwprojecten gehad. Wever: “We hebben goed kunnen doorwerken en werk naar voren kunnen halen. Veel van het werk is normaal namelijk lastig uit te voeren omdat het zich in de publieke sector bevindt. Doordat veel mensen thuiszitten, kan dit nu gemakkelijker.”

Beschikbaarheid van drink- en industriewater voor de toekomst

Een mooi voorbeeld van een bouwproject van Evides dat doorgang vindt, is de bouw van een nieuw innamepompstation dat water uit de Maas pompt en via ondergrondse transportleidingen naar spaarbekken De Gijster in de Brabantse Biesbosch vervoert, waar het water opgeslagen wordt. “Het is een groot en belangrijk project omdat we hiermee de beschikbaarheid van drink- en industriewater in de toekomst kunnen garanderen”, legt Wever uit. Het project is in 2014 bedacht voor de lange termijn, maar door de droogte in 2018 en 2019 is het inmiddels een kortetermijnnoodzaak geworden. Vanwege toenemende droogte moet het project al in 2020 klaar zijn, aldus Wever. “Dit project is zo belangrijk voor Nederland, dat we het simpelweg niet konden uitstellen vanwege de coronacrisis.”

Toch heeft de crisis wel invloed gehad op de uitvoering van het project. Zo heeft de bouw van het nieuwe pompstation een vertraging van vier weken opgelopen omdat één van de uitvoerders uit België kwam en als gevolg van de lockdown niet naar Nederland mocht reizen. “Dat is een vervelende bijkomstigheid, want onze vergunning bij Rijkswaterstaat liep tot Pasen. Gelukkig hebben we in goed overleg uitstel gekregen en zal het werk alsnog klaar zijn op de afgesproken datum.”

Tegengaan van een lockdown paradox

Voor Evides Waterbedrijf is het belangrijk om de bouwsector als opdrachtgever te blijven steunen. “De aannemer bepaalt voor 50 procent hoe de kwaliteit van ons werk gezien wordt. Het is niet Evides maar de aannemer die buiten op straat namens ons klantvriendelijk is en veilig werkt. Hun zorg is dan ook echt onze zorg”, benadrukt Wever. Daarom heeft het waterbedrijf zich vanaf het begin hardgemaakt om bouwprojecten door te laten gaan. “Er is sprake van een lockdown paradox: de netwerkbedrijven hebben geen last van een ingestorte vraag en kunnen daardoor juist nu, door niet te stoppen met uitvoeren van hun maatschappelijke taak, de economische neergang beperken. Het type werk dat wij laten uitvoeren kan prima in een 1,5-metermaatschappij. Daarom pakken wij onze verantwoordelijkheid en proberen zo veel mogelijk werk naar voren te halen.”

Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst ook voldoende bouwprojecten door kunnen gaan, stelt Wever wel dat de huidige manier van werken ontdaan moeten worden van de (begrijpelijke) extreme voorzichtigheid van het begin. “Je ziet dat alles nu wel heel strikt genomen wordt. Het is belangrijk dat het, uiteraard met inachtneming van de veiligheid, werkbaar blijft. Ik hoop dat we met z’n allen, in geval van een tweede golf, iets geleerd hebben van de eerste corona-uitbraak. De eerste golf overkwam ons en toen zijn er verregaande maatregelen genomen, die bij nader inzien niet altijd handig of nodig waren. Laten we stap voor stap kijken wat écht nodig is zonder weer in de paniekmodus te schieten.”

Artikel delen