Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Einde stikstofimpasse bouw en infra lijkt in zicht

Zet ruimte met voorrang in voor bouw- en infraprojecten. Het kabinet kondigde vandaag nieuwe maatregelen aan in de aanpak stikstof. “Bouwend Nederland is positief dat 3,5 jaar na het vervallen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) de focus nu echt ligt op het terugbrengen van de stikstofuitstoot en het kabinet eindelijk om tafel gaat met piekbelasters,” benadrukt voorzitter Maxime Verhagen. “Deze aanpak ligt in lijn met de maatregelen waar wij al lang voor pleiten en geeft ruimte voor natuurherstel, economische activiteiten en geeft pasmelders eindelijk perspectief.

Bouwend Nederland 26 november 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Bouwend Nederland wil snel duidelijkheid wanneer deze ruimte beschikbaar komt en dat deze met voorrang ingezet wordt voor bouw- en infraprojecten en de energietransitie. Wij kunnen met weinig stikstofruimte een grote bijdrage leveren aan de kabinetsambities. Zorg intussen dat geplande bouwprojecten zonder vertraging door kunnen en er versneld extra subsidie komt voor de aanschaf van schoner bouwmaterieel.”

Het succes van de kabinetsaanpak hangt af van de hoeveel bedrijven die mee gaan doen en met welke snelheid stikstofruimte beschikbaar komt.

Vergunningverlening blijven versnellen

Bouwend Nederland roept het kabinet tot die tijd op snelheid te blijven maken met de vergunningverlening, zodat voorgenomen bouwprojecten zonder vertraging door kunnen gaan. Want sinds het wegvallen van de bouwvrijstelling op 2 november moeten bouwers veel nieuwe rapporten en berekeningen aanleveren om aan te tonen dat de realisatie niet bijdraagt aan extra stikstofuitstoot. Dit zorgt voor vertragingen en hogere kosten.

Samen inzetten op emissieloos bouwen

Ondertussen blijft de bouwsector samen met het kabinet versneld werken aan emissiereductie en de doelstelling om op termijn emissieloos te kunnen bouwen. Hiervoor hebben bouwbedrijven zekerheid nodig voordat ze versneld deze grote investeringen doen. De snelheid van deze transitie hangt daarom af van de hoogte van financiële impuls van het kabinet voor het versneld afschrijven van bestaand bouwmaterieel en aanschaf van machines op stroom of waterstof.

Alleen door met voorrang stikstofruimte vrij te maken voor de bouwsector, geplande projecten versneld te vergunnen en de aanschaf van schoner bouwmateriaal te subsidiëren kan het kabinet zijn eigen ambities op het gebied van woningbouw, energietransitie en mobiliteit halen. 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Ruud Broekman