nieuws

Duurzame kantoorrenovaties goed te doen

17-05-2019

bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Vanaf 2023 moeten alle kantoorpanden van meer dan 100m2 in Nederland minimaal energielabel C hebben. Twee recente renovaties tonen aan dat het goed te doen is kantoorgebouwen duurzaam te verbouwen. Het gaat om Metropolitan in Amsterdam en The Attic in Rotterdam.

Je moet als kantoor investeren, maar het levert zowel gebruikers als eigenaren veel op: een gezond en comfortabel gebouw en een gebouw dat nog jaren verhuurd kan worden en in waarde stijgt.

HR++ glas en zonwering

Metropolitan staat aan de rand van de Amsterdamse Zuidas en is opgeleverd in 1969. Het kantoor van 10.000 m2 meter wordt nu geheel gerenoveerd en omgebouwd naar een kantoorgebouw voor meerdere huurders. Een belangrijke reden voor de renovatie was het toekomstbestendig maken van het gebouw.

Om Metropolitan goed te isoleren, wordt de isolatie hoogwaardig en er komt HR++ glas. Daarnaast wordt het dak extra geïsoleerd, waardoor eigenlijk het hele gebouw voorzien wordt van een warme deken. Door het HR++ glas ook nog zonwerend te maken, wordt de koelbehoefte in het gebouw lager, wat een gunstig effect heeft op het energieverbruik.

Energielabel A++

Mede door het sterk verbeteren van de thermische schil verbetert het energielabel naar A++. Daarnaast wordt Metropolitan aardgasvrij opgeleverd. De luchtbehandelingsinstallatie is vervangen en er zijn warmtepompen op het dak geplaatst. Deze voeden de inductie-units die warmte en koude in het gebouw brengen. Het warm tapwater dat nodig is, wordt bereid met elektrische boilers.

The Attic met dakisolatie en warmteterugwinning

The Attic, een monumentaal pand uit 1890 onder het iconische Unilever-gebouw De Brug. De bovenste verdiepingen in dit historische pand worden gerenoveerd naar kantoren voor Upfield. Hierbij zijn alleen de gemetselde muren, de verdiepingsvloeren en de dakconstructie gehandhaafd, voor de rest is alles vernieuwd.

Omdat het gebouw historische waarde heeft en het gevelbeeld aan de voorzijde gehandhaafd moest blijven, is de voorgevel aan de binnenzijde geïsoleerd. De achtergevel is vanaf buiten geïsoleerd.

Daarnaast is er dakisolatie aangebracht, een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning geïnstalleerd en overal ledverlichting toegepast. In het gebouw zijn overal nieuwe kozijnen geplaatst met HR++-glas. En de keuken is volledig elektrisch gemaakt. Met deze maatregelen is het gebouw verduurzaamd van energielabel G naar A.

Meer van Omgevingsweb

Gerelateerd nieuws

Energietransitie in de wijk voor projectmanagers

Deze cursus geeft de tools om de wijkenaanpak voor energietransitie adequaat aan te pakken en geeft aan hoe je om gaat met de diverse stakeholders en hun belangen

→ Lees meer

Basiscursus Duurzaamheid en energie

De 3-daagse basiscursus geeft inzicht in verschillende facetten van duurzaamheid en energie met veel praktische tips hoe je in de praktijk tot resultaten komt in een gemeente of andere organisatie

→ Lees meer

Cursus Aanpak duurzaamheid door gemeenten

Deze 2-daagse cursus geeft inzicht in hoe je als gemeente duurzame ontwikkeling kunt stimuleren en op kunt pakken.

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Word lid van onze gratis nieuwsbrief!

Schrijf je in