Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb

Beleggers opgelet: Gebruiksverbod voor kantoren met energielabel D-E-F-G vanaf 1-1-2023

Bij Kamerbrief 1) van vandaag heeft Minister Blok bekend gemaakt dat kantoorgebouwen per 1 januari 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Is dat niet zo, dan mag het gebouw niet meer als kantoorgebouw worden gebruikt. Het bouwbesluit zal hiervoor worden aangepast in de eerste helft van 2017.

29 november 2016

Nieuws & Achtergrond

1)

Alle kantoren verplicht zuinig met energie

Volgens de brief zijn er geen bouwtechnische maatregelen aan de schil nodig om label C te bereiken als het gaat om gebouwen met label D, E of F. De te treffen maatregelen (o.a. aan installaties) zouden een terugverdientijd hebben van tussen de 3 en 6,5 jaar. Voor kantoren met label G zijn wèl dergelijke - ingrijpende en dure - maatregelen nodig. Bij dit alles blijven leegstaande en te transformeren panden buiten schot, nu de sanctie op overtreding van de label-C-eis het gebruik als kantoor betreft.

Verder kondigt minister Blok onderzoek aan naar een minimale energielabel-eis voor andersoortige utiliteitsgebouwen (w.o. winkelgebouwen) en zijn extra toezichthouders op de energiebesparingsplicht uit het activiteitenbesluit ingezet.