nieuws

Beleggers opgelet: Gebruiksverbod voor kantoren met energielabel D-E-F-G vanaf 1-1-2023

29-11-2016

Bij Kamerbrief 1) van vandaag heeft Minister Blok bekend gemaakt dat kantoorgebouwen per 1 januari 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Is dat niet zo, dan mag het gebouw niet meer als kantoorgebouw worden gebruikt. Het bouwbesluit zal hiervoor worden aangepast in de eerste helft van 2017.

1) http://www.omgevingsweb.nl/nieuws/alle-kantoren-verplicht-zuinig-met-energie

Volgens de brief zijn er geen bouwtechnische maatregelen aan de schil nodig om label C te bereiken als het gaat om gebouwen met label D, E of F. De te treffen maatregelen (o.a. aan installaties) zouden een terugverdientijd hebben van tussen de 3 en 6,5 jaar. Voor kantoren met label G zijn wèl dergelijke - ingrijpende en dure - maatregelen nodig. Bij dit alles blijven leegstaande en te transformeren panden buiten schot, nu de sanctie op overtreding van de label-C-eis het gebruik als kantoor betreft.

Verder kondigt minister Blok onderzoek aan naar een minimale energielabel-eis voor andersoortige utiliteitsgebouwen (w.o. winkelgebouwen) en zijn extra toezichthouders op de energiebesparingsplicht uit het activiteitenbesluit ingezet.

Meer van Omgevingsweb

Gerelateerd nieuws

Cursus Aanpak duurzaamheid door gemeenten

Deze 2-daagse cursus geeft inzicht in hoe je als gemeente duurzame ontwikkeling kunt stimuleren en op kunt pakken.

→ Lees meer

Omgevingswet: sleutel voor lokale energietransitie?

Deze 1-daagse cursus biedt inzicht hoe overheid, energiesector en andere organisaties kunnen komen tot energietransitie onder de Omgevingswet.

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Word lid van onze gratis nieuwsbrief!

Schrijf je in