Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Belanghebbende in het bestuursrecht

"Het begrip “belanghebbende” is een van de centrale begrippen in het bestuursrecht. Alleen belanghebbenden, in de zin van artikel 1:2 Algemene wet bestuursrecht (Awb), kunnen namelijk opkomen tegen besluiten van bestuursorganen."

Kristy Tilleman 8 april 2016

Volgens artikel 1:2 lid 1 Awb wordt onder belanghebbende verstaan: degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken . Een geadresseerde van een besluit is altijd een belanghebbende. Denk bijvoorbeeld aan de aanvrager van de omgevingsvergunning. Hij wordt ook wel een directbelanghebbende genoemd.

Niet alleen een directbelanghebbende kan opkomen tegen besluiten zoals de verlening van een omgevingsvergunning; een derdebelanghebbende kan dat ook.

Wanneer bent u derdebelanghebbende?

Volgens vaste rechtspraak is er sprake van een derdebelanghebbende als wordt voldaan aan de volgende vijf (OPERA-)criteria:

1. Objectief bepaalbaar belang: u mag niet enkel een subjectief belang hebben.

2. Persoonlijk belang: u moet zich voldoende kunnen onderscheiden van willekeurige anderen.

3. Eigen belang: u moet opkomen voor het belang van uzelf en niet dat van een ander.

4. Rechtstreeks belang: er mag in beginsel geen sprake zijn van een afgeleid belang (bijvoorbeeld op grond van een contractuele relatie), tenzij het gaat om een tegengesteld belang.

5. Actueel belang: uw belang mag niet enkel zijn gebaseerd op toekomstige of onzekere gebeurtenissen.

Niet alleen natuurlijke personen kunnen derdebelanghebbenden zijn, maar ook rechtspersonen. Het moet dan gaan om rechtspersonen die algemene of collectieve belangen krachtens hun statutaire doelstellingen en blijkens hun feitelijke werkzaamheden in het bijzonder behartigen (artikel 1:2 lid 3 Awb.). Ook bij rechtspersonen spelen de hiervoor genoemde criteria een rol.

Tot slot kunnen ook bestuursorganen als derdebelanghebbenden worden aangemerkt bij besluit van andere bestuursorganen (1:2 lid 2 Awb)

Artikel delen