Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Apeldoorn verruimt PFAS-norm

"Gemeente Apeldoorn verruimt tijdelijk de normen voor het afgraven, afvoeren of verwerken van grond met PFAS. Dit zijn verontreinigende stoffen die in lage concentraties geen risico voor de gezondheid vormen. Een verruiming van de norm is in Gelderland mogelijk, blijkt na analyse door het Gelders Ondergrond Overleg (GOO)."

21 november 2019

Wethouder Jeroen Joon van Apeldoorn wil met deze maatregel helpen het grondverzet weer op gang te brengen. De PFAS problematiek is niet van de ene op de andere dag uit de wereld, vertelt Joon. Het Rijk is aan zet en komt hopelijk volgende maand met een nieuwe normering. In de tussentijd moet en mag Apeldoorn niet op slot. Dankzij de analyses van het GOO kunnen wij met een gerust hart de keuze maken voor deze tijdelijke maatregel. Er kan per direct weer grond van A naar B, met name in het buitengebied.

Het GOO heeft alle beschikbare metingen in de provincie verzameld en geanalyseerd. Op basis hiervan is een achtergrondwaarde bepaald voor de Gelderse situatie. Daarbij bleek dat in Gelderland de normen voor PFOS en PFOA (twee belangrijke stoffen binnen het PFAS) ruimer kunnen worden vastgesteld.

Op advies van het GOO verruimen meerdere gemeenten in Gelderland de PFAS-normen. Ook gemeente Apeldoorn neemt de tijdelijk verruimde normen over, tot de Rijksoverheid met een definitief kader komt. Het RIVM brengt hierover uiterlijk 1 december een rapport uit aan de minister.

Oplossing voor rem op grondverzet

De verhoogde achtergrondwaarden gelden voor landbodems in landbouw- en natuurgebieden. Dit kan ervoor zorgen dat de huidige stagnatie van grondverzet grotendeels oplost. Om deze reden heeft ook Gemeente Apeldoorn zich hardgemaakt voor de verruiming. Voor woon- en industriegebieden zijn geen specifieke Gelderse achtergrondwaarden berekend. Daar wordt aangesloten bij de landelijke normen. Ook gelden de verruimde normen niet voor het verondiepen van watergangen en diepe plassen en het verspreiden van baggerspecie.

Voor PFOS en PFOA komt de Gelderse norm voor de genoemde landbodems uit op 0,5 µg/kg d.s. De Omgevingsdienst OVIJ houdt toezicht op het toepassen van de normen. Als in december blijkt dat de landelijke norm toch hoger uit komt, wordt de Gelderse norm mogelijk weer ingetrokken.

Artikel delen