Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Airco unit vergunningvrij te plaatsen aan gevel of dak mits wordt voldaan aan bestemmingsplan

Naar aanleiding van het artikel van de Rijksoverheid ""Is een airco unit vergunningvrij te plaatsen"" zijn er via de email een aantal vragen gesteld over het volume van een airco unit. De Rijksoverheid stelt dat wanneer een airco-installatie een buiten-unit heeft, dan neemt het volume van het bouwwerk toe. Omdat het volume toeneemt wordt niet voldaan aan artikel 3 lid 8 bijlage II Bor en dus vergunningplichtig.

5 september 2013

Naar aanleiding van het artikel van de Rijksoverheid "

Is een airco unit vergunningvrij te plaatsen

" zijn er via de email een aantal vragen gesteld over het volume van een airco unit.

De Rijksoverheid stelt dat wanneer een airco-installatie een buiten-unit heeft, dan neemt het volume van het bouwwerk toe. Omdat het volume toeneemt wordt niet voldaan aan artikel 3 lid 8 bijlage II Bor en dus vergunningplichtig.

De eerdere uitleg van de Rijksoverheid was overigens dat het vergunningplichtig is omdat het geen verandering is van een bouwwerk maar een toevoeging van een bouwwerk. Deze uitleg is in strijd met de Woningwet omdat de installaties onderdeel uitmaken van het bouwwerk.

Maar ook de nieuwe uitleg van de Rijksoverheid is merkwaardig te noemen. Terecht wordt in de emails aangegeven dat volgens de NEN2580 een airco aan een buitengevel helemaal geen inhoud heeft omdat dit geen binnenruimte van het gebouw betreft. Zie paragraaf 5.2 NEN 2580. De inhoud is het BVO vermenigvuldigd met de bruto hoogte.

4.2.2 BVO van een gebouw

De BVO van een gebouw is de som van de volgens 4.2.1 bepaalde BVOs van alle tot het gebouw

behorende binnenruimten.

Bovendien moet tot de BVO van een gebouw worden gerekend:

de oppervlakte van een trapgat, een liftschacht en leidingschacht op elk vloerniveau;

de oppervlakte van een vrijstaande uitwendige kolom, indien deze groter is dan of gelijk is aan 0,5 m2.

In deze opsomming staat geen airco-unit. Het is ook geen binnenruimte. Dus is een airco-unit vergunningvrij te plaatsen aan bijvoorbeeld de gevel of op het dak mits wordt voldaan aan het bestemmingsplan.

De welstand kan alleen nog maar ingrijpen wanneer er sprake is van een exces.

Zie ook de linkedIn discussie.

Artikel delen