Archeologie en ruimte vormt een naslagwerk, zowel voor medewerkers van provincies, gemeenten en archeologische bedrijven als voor ieder ander die te maken heeft met afwegingen rond archeologie in de ruimtelijke praktijk.
Asbest (derde druk) biedt een actueel en alomvattend juridisch overzicht van de asbestgerelateerde wet- en regelgeving. Deze derde, herziene druk geeft een helder overzicht van het bestuursrechtelijk kader en van alle (nieuwe) relevante jurisprudentie, bovendien zijn verschillende hoofdstukken uitgebreid om zodoende een nog vollediger overzicht te kunnen neerzetten.
In Cultureel erfgoed en ruimte: gebieds- en ontwikkelingsgerichte erfgoedzorg in de ruimtelijke ordening staat de relatie tussen cultureel erfgoed en de ruimtelijke ordening centraal. Het gaat in op relevante beleidskaders en wet- en regelgeving en de aanpassingen ten behoeve van de moderne erfgoedzorg.
In de uitgave Externe Veiligheid en Ruimte wordt de verbrokkelde regelgeving op het gebied van externe veiligheid uitvoerig in kaart gebracht. Het boek biedt een handreiking om de overgangsfase tussen het huidige wettelijke kader voor externe veiligheid en het nieuwe systeem onder de Omgevingswet, die naar verwachting in 2019 in werking zal treden, te overbruggen.
In het Handboek Afvalstoffenrecht (derde geheel herziene druk) wordt de relevante wet- en regelgeving overzichtelijk gepresenteerd en toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden en jurisprudentie. Relevante definities worden benoemd, toegelicht en in de juiste context geplaatst.
In een tijd waarin de bescherming van ons milieu van cruciaal belang is, wordt het bodembeschermingsrecht steeds complexer en veelomvattender. Handboek Bodem in de Omgevingswet is er om je te begeleiden door dit uitdagende landschap.
Dit Handboek Geluid geeft u een uiteenzetting van het dynamische en rijke veld van geluidwetgeving. Dit boek biedt gedegen kennis voor professionals in het werkveld, zoals medewerkers van overheden en omgevingsdiensten, akoestisch adviseurs en juristen.
Het Handboek Milieurecht (vierde druk) beoogt in twee delen inzicht te bieden in de belangrijkste onderdelen van het milieubestuursrecht en haar praktijk. Zowel de beginner als de ervaren geïnteresseerde wordt aan de hand van zijn heldere opzet meegenomen in het milieurecht.
Het Handboek Natuurbeschermingsrecht geeft een actueel en diepgaand inzicht in de kern van de Wet natuurbescherming, maar blijft wel steeds praktisch en voor de praktijk toepasbaar. In dit handboek wordt niet alleen de parlementaire geschiedenis beschreven ter toelichting op de nieuwe wet, maar daar waar de jurisprudentie onder de oude wettelijke systemen relevant blijft, wordt deze eveneens besproken.
In het Handboek Ruimtelijke Ordening & Bouw, op weg naar het Omgevingsrecht wordt alle wetgeving op het gebied van ruimtelijke ordening (Wabo, Wro, Chw en de uitvoeringswetgeving hierbij) behandeld. Het Handboek biedt ook heldere overzichten van vraagstukken aan de hand van schema’s en beantwoordt vragen die de praktijk bezig houden, zoals welk beleidsinstrument de beste keuze is voor een bepaalde praktijksituatie. Daarnaast komen grondexploitatie, planschade en handhaving aan de orde, mede in het licht van de nieuwe RUD’s. Tenslotte komen ook digitalisering, standaardisering en de nieuwe Omgevingswet aan bod.
Handhaving Omgevingsrecht (inclusief Omgevingswet) biedt een praktijkgericht overzicht van het handhavingsproces, met de focus op ruimtelijke ordening en milieu (het omgevingsrecht).
Met dit digitale boek (derde geheel herziene druk, oktober 2019) wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste aspecten van het brede omgevingsrecht. Doel is om beleidsmedewerkers, studenten en anderen werkzaam in de dagelijkse praktijk van het omgevingsrecht inzicht te geven in de hoofdlijnen en de praktische toepassing van het omgevingsrecht.
Hoofdstukken Aanbestedingsrecht (derde druk) is een toegankelijke en stapsgewijze inleiding tot het aanbestedingsrecht. Het biedt een introductie tot het aanbestedingsrecht en een praktisch handvat om de hoofdlijnen van de op dit rechtsgebied van toepassing zijnde wetgeving in de vingers te krijgen met vele voorbeelden en jurisprudentie, in een zeer toegankelijke schrijfstijl.
In deze derde herziene druk is veel aandacht besteed aan de ontwikkelingen ten aanzien van de leerstukken van de wezenlijke wijziging, raamovereenkomsten, de uitsluitingsgronden en integriteit. Daarnaast is het boek voor wat betreft de relevante jurisprudentie bijgewerkt tot april 2020.
Illegaal Grondgebruik en Ruimte behandelt conflicten die ontstaan over de ligging van grenzen en eigendommen. Om allerlei redenen liggen veel stukken overheidsgrond er wat verlaten of zelfs braak bij. Vaak is er weinig sprake van bemoeienis van of onderhoud door de eigenaar en worden allerlei vreemde situaties ontstaan als oneigenlijke schuttingen, parkeerplaatsen of wegen. Als dit gebeurt zonder dat dit in de administratie is verwerkt of juridisch is geregeld, is sprake van »illegaal grondgebruik«.
Juridisch handboek: transformatie en renovatie van vastgoed (tweede druk, mei 2019) geeft een zo compleet mogelijk overzicht van de juridische aspecten met betrekking tot transformatie, renovatie en de bestrijding van leegstand. Dit digitale boek gaat in op veel praktische- en innovatieve oplossingen. Zowel omgevingsrechtelijke onderwerpen als civielrechtelijke en fiscale onderwerpen passeren de revue.
Kostenverhaal bij gebiedsontwikkeling volgens de Omgevingswet geeft een inkijk in het consultatie- en wetgevingsproces dat heeft geleid tot de Aanvullingswet die op 10 maart 2020 door de Eerste Kamer is aangenomen.
In Lexicon Aanbesteding worden ruim 950 begrippen verduidelijkt met een korte uitleg en verwijzingen naar de wet, jurisprudentie – relevante passages van rechtelijke uitspraken worden aangehaald – en vakliteratuur.
In M.e.r. en ruimte staat de relatie tussen de milieueffectrapportage (m.e.r.) en de ruimtelijke ordening centraal. Het is duidelijk dat de praktijk op dit moment nog bezig is om de ontwikkelingen van de afgelopen jaren eigen te maken. Deze uitgave is een bruikbaar hulpmiddel voor de praktijk van de m.e.r.-regelgeving.
Omgevingskwaliteit en ruimte, schoonheid, welstand en ruimtelijke kwaliteit in de ruimtelijke ordening geeft inzicht in de relatie tussen ruimtelijk kwaliteitsbeleid en ruimtelijke ordening. Welstandstoezicht, beeldkwaliteit en de instrumenten en wetgeving met betrekking tot ruimtelijke kwaliteit in bredere zin komen aan de orde.
Onteigening in de Omgevingswet worden de belangrijkste wijzigingen beschreven die de Omgevingswet gaat hebben voor de onteigeningsprocedure. In dit boek vind u een praktische handleiding voor de nieuwe onteigeningsprocedures, zoals deze zullen gaan gelden na het in werking treden van de Omgevingswet. In de nieuwe onteigeningsprocedures komt de nadruk te liggen op de bestuursrechtelijke procedures. Daarom is dit boek met name bedoeld als handleiding voor juristen, advocaten en beleidsmedewerkers van de verschillende overheden die hiermee in de praktijk mee te maken zullen krijgen.
In dit boek wordt het parkeren in de ruimtelijke context geplaatst. Er worden handvatten gegeven hoe parkeren ruimtelijk kan worden ingepast, hoe het gebruik kan worden gereguleerd en welke wettelijke kaders op parkeren van toepassing zijn. Naast de ruimtelijke context komen ook de financiële aspecten ruimschoots aan bod.
Permanente bewoning van recreatiewoningen, handhaving & vergunningverlening bevat een bundeling aan praktische informatie voor gemeentelijk handhavers over de wijze waarop een handhavingsdossier opgebouwd kan worden dat de toetst der kritiek van de Raad van State kan doorstaan. De overtreders, de verschillende bewijsvormen, de controles door de toezichthouder en enkele aandachtspunten bij het opleggen van een last onder dwangsom komen aan de orde. Maar ook de persoonsgebonden omgevingsvergunning wordt behandeld en de daarop betrekking hebbende VNG-beleidsregel.
Planschade en nadeelcompensatie (tweede druk) gaat over de vergoeding van schade die kan ontstaan bij rechtmatig handelen van de overheid op het terrein van de ruimtelijke ordening en de inrichting en het beheer van de openbare ruimte en infrastructuur.
Het Praktijkboek uitgifte van grond in erfpacht biedt een beknopt, helder en praktisch overzicht van alle aspecten van erfpacht. Het is bestemd voor de professional die in zijn werk te maken heeft of krijgt met de uitgifte van gronden in erfpacht en behoefte heeft aan een praktische handleiding.
Vergunningvrij bouwen (derde herziene druk) geeft een overzicht van de wet- en regelgeving omtrent vergunningvrij bouwen. Het Besluit omgevingsrecht komt uitgebreid aan bod, alsmede de Wabo en de Omgevingswet. Er wordt aandacht besteed aan diverse bouwvormen, zoals hoofd- en bijbehorende gebouwen, gebouwen in de zin van de kruimellijst en huisvestigingsmogelijkheden in het kader van mantelzorg.
In Water en ruimte, de bescherming van watersysteembelangen in het ruimtelijk spoor (tweede druk) staat de (juridische) relatie tussen waterbeheer en ruimtelijke ordening centraal. Het gaat in op ontwikkelingen in het Europese waterrecht en -beleid en de ruimtelijke relevantie daarvan.
Onder de Omgevingswet is het kerninstrument van de Omgevingsvergunning een van de meest relevante instrumenten voor burger, adviseur, ondernemer en het bevoegd gezag voor wat betreft de realisatie van de doelen van de Omgevingswet.
Werken met de Omgevingsvergunning biedt een gestructureerd overzicht van de diverse aspecten van de omgevingsvergunning en bevat vele voetnoten met verwijzing naar de parlementaire stukken, wetenschappelijke artikelen en weblogs.
Werken met de omgevingsvisie biedt een praktische handleiding voor het opstellen van zo’n visie. Het gaat hierbij niet alleen over de omgevingsvisie, maar over visievorming in het algemeen. Een deel van de visievorming zal namelijk plaatshebben in het ‘omgevingsplan’ en het ‘programma’. Verder zijn de ervaringen van het Leertraject Pilots Omgevingsvisie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu meegenomen met thema’s en is een uitleg van de Omgevingswet opgenomen.
De uitgave Werken met het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling 2016 bevat een praktische uitleg met verhelderende jurisprudentie van het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling. Het beoogt de lezer een kompas te bieden om de weg niet kwijt te raken in de niet eenvoudige wetssystematiek.
Werken met het omgevingsplan is een praktische handleiding bij het opstellen van een omgevingsplan en is vooral bedoeld voor beleidsmedewerkers, juristen, leden van de gemeenteraad, bestuurders (college B&W) of de initiatiefnemer van een project en hun adviseurs, vooral nu de Omgevingswet waarschijnlijk per 1 januari 2023 in werking treedt en de nieuw gekozen raadsleden en verse wethouders de invoering van het omgevingsplan nieuwe stijl ter hand moeten nemen.