Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met een beweger: Jakob Wedemeijer, wethouder Wonen, Bouwen, Openbare Ruimte en Groen, Reiniging en Dierenwelzijn

4 november 2021

In gesprek met een beweger

In gesprek met een beweger

Jakob Wedemeijer is op 6 oktober in de gemeenteraadsvergadering geïnstalleerd als wethouder Wonen, Bouwen, Ontwikkelbuurten, Openbare Ruimte en Groen, Reiniging en Dierenwelzijn.


Kunt u zich even voorstellen en kort ingaan op het verloop van uw carrière?

Mijn naam is Jakob Wedemeijer en op 6 oktober ben ik geïnstalleerd als wethouder in Amsterdam met de portefeuille Wonen, Bouwen, Ontwikkelbuurten, Groen, Openbare Ruimte, Reiniging en Dierenwelzijn. Hiervoor was ik met veel plezier stadsdeelbestuurder in Amsterdam-Zuidoost met een uitgebreide portefeuille in het ruimtelijke en sociale domein. Van 2016 tot 2018 ben ik wethouder geweest in Eindhoven. Van huis uit ben ik jurist en heb heel lang gewerkt als asieladvocaat met een eigen kantoor in Alkmaar.

Waarom heeft u voor deze functie gekozen?

Ik voel me enorm vereerd dat de SP mij heeft gevraagd voor deze functie. Ik wil me graag inzetten voor meer betaalbare woningen en meer groen in Amsterdam.

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?

De woningnood in onze stad is enorm hoog. De wachttijd voor een sociale huurwoning is gemiddeld 13 jaar, het aantal daklozen is de afgelopen tien jaar verdubbeld en de prijzen voor woningen blijven maar doorstijgen. De gemiddelde prijs voor een koopwoning ligt in Amsterdam boven de 5,5 ton. De huurprijzen reizen de pan uit. Voor mensen met een laag of gemiddeld inkomen is het bijna onmogelijk om er nog tussen te komen. Dat tij moeten we echt gaan keren.

Wat is uw favoriete plek in onze leefomgeving?

Ik kom samen met mijn gezin in de weekenden heel graag op het Osdorpplein, het bruisende hart van stadsdeel Nieuw-West. Het plein is de laatste jaren ontwikkeld tot een levendige plek waar wonen, werken, winkelen en uitgaan op een hele goede manier samenkomen.

Wie inspireert u en waarom?

Dat is Anton de Kom. Ik keek in mijn vorige baan uit op zijn standbeeld op het naar hem vernoemde plein in Zuidoost. Een verzetsheld en socialist, die ten strijde trok tegen het kolonialisme en racisme.

Artikel delen