Christine Visser is per 1 januari 2022 toegetreden tot maatschap Ten Holter Noordam
Wat houdt uw nieuwe functie in en waar komt u vandaan?
Met ingang van 1 januari van dit jaar ben ik toegetreden tot de maatschap van Ten Holter Noordam advocaten (THNa). Ik blijf 'gewoon' advocaat maar ben nu ook als equity partner verbonden aan kantoor. Ik ben in 2004 gestart in de advocatuur en heb bij verschillende kantoren gewerkt, vanaf 2019 bij THNa.
Waarom heeft u voor deze functie gekozen?
Mijn carrièreplan was lange tijd: de beste advocaat zijn voor mijn cliënten. Ik focuste me totaal op de inhoud en had daar veel lol in. Maar op een bepaald punt merk je dat er meer is. Jongere collega's begeleiden, nadenken en keuzes maken over de koers van het kantoor en het kantoor ook verder op- en uitbouwen; echt verantwoordelijkheid dragen dus. Dat zijn elementen die ik in mijn vorige functie - van associate partner - nog niet had. Bij THNa neem je als associate partner al wel deel aan maatschapsvergaderingen, maar je telt nog niet helemaal mee. Dat was vooral mijn eigen gevoel trouwens; ik grapte altijd dat ik nog maar Mickey Mouse-Partner was. Die tijd is nu voorbij; ik draag nu volle verantwoordelijkheid voor alles wat het kantoor aangaat en dat voelt als een mooie uitdaging.
Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?
Mijn tijd goed indelen, zodat ik én mijn inhoudelijke werk als advocaat goed doe én tijd investeer in de zaken die het kantoor aangaan.
Wat zou u op professioneel en/of persoonlijk vlak willen bereiken binnen deze functie?
Ik ben in 2004 in de advocatuur gestart. Terugkijkend zie ik dat veel vrouwen de advocatuur hebben verlaten; uiteindelijk treden maar weinig vrouwen toe tot de maatschappen van advocatenkantoren. Dat vind ik spijtig. Ik denk dat vrouwen daar zeker zo geschikt voor zijn als mannen. Ik ben niet heel activistisch, maar ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn voor jonge vrouwen binnen en buiten ons kantoor. Dat ik hen kan laten zien dat als je ervoor gaat, het gewoon kan; partner worden.
Waar komt uw interesse in het omgevingsdomein vandaan?
Tijdens mijn studie in Leiden had ik bevlogen docenten die lieten zien dat bestuursrecht echt veel meer is dan de Algemene wet bestuursrecht. Ik denk nog regelmatig terug aan de lessen van Marco Lurks, Willemien den Ouden, Jaap Polak en Thijs Drupsteen. Het bestuursrecht bleek, anders dan ik dacht, heel goed bij mij te passen. Ik heb zelf namelijk een heel brede belangstelling en die kan ik in het bestuurs- en omgevingsrecht goed kwijt. Soms mag ik diep de techniek induiken om te begrijpen hoe een bodemsanering in zijn werk gaat. Het volgende moment zit ik vol in de complexe natuurregelgeving en adviseer ik over regels rond effecten van plannen en projecten op kwetsbare natuur. Of alle onderwerpen die bij een bouwproject spelen: geluid, parkeren, lucht, externe veiligheid, energie, bouwregels: teveel om op te noemen. Ik heb kortom een fantastisch beroep gevonden.
In hoeverre zal de inwerkingtreding van de Omgevingswet t.z.t. zorgen voor veranderingen binnen uw functie?
Dat vind ik een lastige vraag. Ik denk dat het een 'bumpy ride' wordt, zeker rond de inwerkingtreding en direct daarna. Wat staat waar, hoe werkt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), hoe zit het overgangsrechtelijk, gaan gemeenten nu echt anders te werk etc. etc. Advocaten zullen dan weer even het omgevingsrechtelijke wiel moeten uitvinden en cliënten vooral moeten ontzorgen. Of er materieel ook echt veel verandert, dat vraag ik mij nog af.
Op welke manier denkt u iets te kunnen bijdragen aan de vele ruimtelijke opgaven/uitdagingen waar Nederland vandaag de dag voor staat?
Bestuursrechtelijke procedures zijn - ook nu al zonder de inwerkingtreding van de Omgevingswet - complex. Daarnaast nemen besluitvormingstrajecten (en zeker bezwaar- en beroepsprocedures) veel tijd in beslag. Ik zie mijn bijdrage aan de ruimtelijke opgaven daarin dat ik een goede vertaalslag maak van ingewikkelde regelgeving en daarbij een constructieve, voortvarende aanpak bewerkstellig. Daar kun je als advocaat omgevingsrecht echt van toegevoegde waarde zijn is mijn ervaring.
Wat is uw favoriete plek in onze leefomgeving?
De Veerhaven in Rotterdam! Dat is de plek waar ik nu zit en ik krijg - als geboren Rotterdammer - geen genoeg van mijn uitzicht op de Maas met de Erasmusbrug, de Rotterdam, de nieuwe Zalmhaventoren en de boten hier voor de deur.
Welke eigenschap bewondert u het meest in anderen?
Ik weet niet of het een eigenschap is maar: nee zeggen. Hahaha, ja dat zou ik vaker moeten doen!