Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Beantwoording Kamervragen over opbrengst zonnepanelen en bijstand

Staatssecretaris Van Ark beantwoordt vragen over het korten op de bijstand vanwege zonnepanelen.

15 januari 2020

Kamerstuk: kamervraag

Kamerstuk: kamervraag

Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Economische Zaken en Klimaat, de antwoorden op de Kamervragen van de leden Gijs van Dijk en Moorlag (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Economische Zaken en Klimaat over ‘het korten op de bijstand vanwege zonnepanelen’ (ingezonden 12 december 2019).

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

T. van Ark

2019Z25011 (ingezonden 12 december 2019)

Vragen van de leden Gijs van Dijk en Moorlag (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Economische Zaken en Klimaat over korten op de bijstand vanwege zonnepanelen.

Vraag 1.

Klopt het dat opbrengsten van zonnepanelen volgens de Participatiewet onderdeel zijn van het middelenbegrip (artikel 31)?

Vraag 2.

Zou dit kunnen betekenen dat als je een bijstandsuitkering ontvangt, je zonnepanelen hebt en daarvoor een vergoeding van de energiemaatschappij ontvangt, je gekort kan worden op de bijstandsuitkering? Zo ja, hoe vaak gebeurt dit en in welke gemeenten is dit het geval?

Antwoord 1 en 2.

In de Participatiewet worden alle vermogens- en inkomensbestanddelen tot de middelen gerekend waarover de belanghebbende beschikt of redelijkerwijs kan beschikken 1). In de Participatiewet is een aantal specifieke vermogens- en inkomensbestanddelen hiervan uitgezonderd 2). Tevens wordt in de Participatiewet geëxpliciteerd wat – voor zover het de in aanmerking te nemen middelen betreft – onder inkomen wordt verstaan, dan wel “naar aard” met deze inkomsten en uitkeringen overeenkomt 3). De opbrengsten van zonnepanelen in het kader van privégebruik van de belanghebbende leveren primair een besparing op van het energiegebruik, en komen daarom ”naar aard” niet overeen met het in artikel 32 van de Participatiewet bedoelde inkomen. De bedoelde opbrengsten hebben dan ook géén invloed op de vaststelling van het recht op en de hoogte van de bijstand.

Of en zo ja, in welke mate en bij welke gemeenten er bij de beoordeling van het recht op bijstand wél rekening wordt gehouden met de opbrengst van zonnepanelen is bij het ministerie van SZW niet bekend.

Vraag 3.

Geldt dit middelenbegrip eventueel ook voor andere uitkeringen?

Antwoord 3.

Het genieten van voordeel uit het hebben van zonnepanelen voor eigen gebruik is niet aan te merken als inkomen in de zin van het Algemeen inkomensbesluit socialezekerheidswetten (AIB) en leidt daarmee niet tot het verrekenen van inkomsten met de uitkering bij de werknemersverzekeringen en andere sociale voorzieningen.

Vraag 4.

Deelt u de mening dat het onrechtvaardig is dat mensen met een bijstandsuitkering die duurzaam willen zijn of gewoonweg minder kosten willen hebben, worden afgestraft door het plaatsen van zonnepanelen doordat zij mogelijk een korting op hun bijstandsuitkering kunnen verwachten?

Vraag 5.

Bent u ook bevreesd dat door het risico van korten op de bijstandsuitkering, het voor veel mensen geen stimulans is om de stap naar een duurzamer leven te starten?

Vraag 6.

Is het aan gemeenten zelf om hier een afweging te maken om iemand te korten op de bijstandsuitkering? Kan het dus voorkomen dat in de ene gemeente er wel wordt gekort en de andere niet?

Vraag 7.

Deelt u de mening dat het wenselijker is als opbrengsten vanuit zelf opgebrachte, duurzaam opgewekte energiebronnen überhaupt niet gekort kunnen worden op een uitkering? Bent u bereid om opbrengsten vanuit zelf opgebrachte, duurzame opgewekte energiebronnen toe te staan naast de bijstandsuitkering? Welke maatregelen gaat u hiervoor nemen?

Antwoord 4, 5, 6 en 7.

Zoals in antwoord 1, 2 en 3 is aangegeven, is een korting op de bijstand, de uitkering bij de werknemersverzekeringen en andere sociale voorzieningen, in verband met de opbrengst van zonnepanelen voor privégebruik, niet aan de orde.

Artikel delen