Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Presentatie de nieuwe Omgevingswet in vogelvlucht voor raadsleden

Ruim 50 raadsleden kwamen op donderdag 8 oktober in Gouda bij elkaar voor de VNG Raadsledentour. Op het programma: de nieuwe Omgevingswet, de ontwikkelingen rond de informatievoorziening in het sociaal domein en intergemeentelijke samenwerking.

VNG 16 oktober 2015

Ruim 50 raadsleden kwamen op donderdag 8 oktober in Gouda bij elkaar voor de VNG Raadsledentour. Op het programma: de nieuwe Omgevingswet, de ontwikkelingen rond de informatievoorziening in het sociaal domein en intergemeentelijke samenwerking.

Burgemeester Milo Schoenmaker heette de aanwezige raadsleden en griffiers van harte welkom in het Huis van de Stad. Sanja Duijvestijn, raadslid in Leidschendam-Voorburg en bestuurslid bij de VZHG, vertelde over de activiteiten van de provinciale afdeling.

Daarna was het de beurt aan diverse VNG-medewerkers om de raadsleden bij te praten over actuele ontwikkelingen, kennisuitwisseling en discussie.

Informatie in het sociaal domein

André van Nijkerken en Josien de Reuver (Programma Informatievoorziening Sociaal Domein) vertelden vervolgens over de ontwikkelingen rond de informatiestromen in het sociaal domein.

Op landelijk niveau werken ze aan een ordening hiervan, zodat

gemeenten, zorgaanbieders en zorgvragers

beter en efficiënter samen kunnen werken. De nieuwe Monitor Sociaal Domein kan een middel zijn voor het sturen op de resultaten.

Samenwerken in de regio

Hoe kun je als raad grip krijgen op gemeentelijke samenwerkingsverbanden? Deze vraag stond centraal tijdens de gelijknamige sessie. Workshopleiders Martine Meijers en Fedor Heida gaven tips zoals: zoek elkaar op als raadsleden in de regio en lieten de aanwezigen hun ervaringen en vragen met elkaar delen.

Omgevingswet

In 2018 is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Deze wet zal een groot aantal wetten voor de fysieke leefomgeving vervangen, en gemeenten worden verantwoordelijk voor een integrale aanpak. Hoe kan de raad zich daar nu al op voorbereiden? Eelke Horselenberg (Programmateam Omgevingswet) gaf enkele praktische tips, zoals het reserveren van budget en het investeren in het contact met de omgevingsdiensten.

Bijeenkomst

Deze bijeenkomst van de VNG Raadsledentour werd georganiseerd door de VNG en de Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten Dit najaar zijn er nog diverse regionale raadsledenbijeenkomsten. Aanmelden? Kijk op

www.vng.nl/raadsleden

.

Meer informatie

Artikel delen