Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Interbestuurlijke partners presenteren visie op digitaal stelsel Omgevingswet

De Omgevingswet heeft als verbeterdoelen: het vergroten van de inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en gebruiksgemak van het omgevingsrecht, een samenhangende benadering van beleid, besluitvorming en regelgeving, het vergroten van de bestuurlijke afwegingsruimte en het versnellen en verbeteren van besluitvorming.

Rijksoverheid 16 juni 2016

Digitalisering is één van de belangrijkste instrumenten voor het behalen van de verbeterdoelen. Daarom wordt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ontwikkeld. Het ministerie van IenM heeft hiervoor, samen met bestuurlijke partners IPO, VNG en de UvW, een visie opgesteld. Deze visie beschrijft het streefbeeld voor het digitaal stelstel op de langere termijn, tot 2024.

Gezamenlijk naar 2024

Provincies, gemeenten, waterschappen en het Rijk hebben voor de totstandkoming van de visie de impact van de Omgevingswet op hun ICT verkend. In verschillende werkateliers is onderzocht wat de gevolgen van de wet zijn voor bijvoorbeeld dienstverlening, informatiearchitectuur en gegevensmanagement. Deze uitkomsten zijn recentelijk gebundeld in eindrapportages Verkenningen Informatievoorzieningen Overheden.

De visie op het DSO is de uitwerking van het onderdeel Digitalisering van het Bestuursakkoord Implementatie Omgevingswet dat in 2015 is gesloten. Samen met het globaal Programma van Eisen (de concrete uitwerking van de eisen aan het DSO, dus het wat) en de doelarchitectuur (de kaders voor de architectuur van het DSO, dus het hoe) beschrijft de visie de uitgangspunten waarbinnen het digitaal stelsel ontwikkeld wordt.

Met één klik op de kaart: inzicht, duidelijkheid en samenwerking

Het DSO biedt, gebundeld op één plek, kwalitatief goede informatie over de fysieke leefomgeving en over de wettelijke en lokale regels die gelden op een locatie. Hierdoor weten zowel gebruikers als vergunningverleners beter wat er wel mag en juist niet, zodat zij op basis van dezelfde informatie het gesprek kunnen aangaan. Bovendien kunnen overheden, burgers en bedrijven via het DSO eenvoudig informatie over de fysieke leefomgeving met elkaar uitwisselen. Besluitvormingsprocessen verlopen sneller en beter voorspelbaar en samenwerking tussen partijen wordt gefaciliteerd

Ontwikkeling in fases

Op basis van deze interbestuurlijke visie op het digitaal stelsel stelt het Programma Aan de slag met de Omgevingswet een programmaplan voor 2017 en verder op. Hierin wordt binnen de bestaande financiële afspraken, de fasegewijze (door)ontwikkeling van het DSO uitgewerkt. Over dit programmaplan wordt in het najaar van 2016 besloten.

Daarnaast blijven de visie, de doelarchitectuur en het Programma van Eisen dynamische documenten. Ontwikkelingen in wet- en regelgeving, uitbreiding van de scope of maatschappelijke ontwikkelingen kunnen er toe leiden dat nadere besluitvorming over aanpassing van de visie nodig is en daarmee de opdracht aan het programma Aan de slag met de Omgevingswet wordt aangepast.

Download:

Bestuurlijke Visie Digitaal Stelsel Omgevingswet

Artikel delen