Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Mag de gemeente een bestemmingplan maken in plaats van een wijzigingsplan?

15 februari 2018

Er heeft een paar jaar geleden een wijziging plaatsgevonden van een bestemmingsplan waarin de gemeente beoogd heeft dat woningbouw niet in een heel bestemmingsvlak mogelijk is, waarin meerdere perceelgrenzen en eigenaren liggen en geen bouwgrenzen waren aangegeven, zou worden toegestaan, maar slechts op een enkel perceel binnen dat bouwvlak waar een apart bestemmingsplan voor is gemaakt ( met uitgebreid onderzoek t/m archeologie -akoustiek ed.) Nu is het onduidelijk of het onderliggende bestemmingsplan wel juridisch officieel is gewijzigd / of er juridisch toch nog een bouwrecht is op een ander perceel binnen dat onderliggende bestemmingsvlak - bestemmingsplan waar dat voor de wijziging namelijk wel mogelijk was, waar dat perceel oorspronkelijk onderdeel van uitmaakte. Het onderliggende bestemmingsplan is nadien niet meer gewijzigd/ herzien.

In het raadsbesluit staat: gelet op artikel 3.8, 6.12 van de wet Ruimtelijk Ordening.

Had de gemeente juridisch gezien gebruik moeten maken van artikel 3.6 om aanspraak te maken op hun bevoegdheden om wijziging van het onderliggende bestemmingsplan mogelijk te maken?


ANTWOORD

U vraagt zich af of de gemeente hier een bestemmingsplan mocht maken in plaats van een wijzigingsplan. Dat is in ieder geval toegestaan. De gemeente heeft geen verplichting om gebruik te maken van de wijzigingsbevoegdheid, en kan in plaats daarvan een nieuw bestemmingsplan maken.Uw tweede vraag is of de wijzigingsmogelijkheid om een nieuwe woning mogelijk te maken, daarnaast is blijven bestaan. Op zich is dat mogelijk, afhankelijk van de omschrijving van de wijzigingsbevoegdheid. Ik verwacht echter dat de gemeente een verzoek om het bestemmingsplan op grond van die bevoegdheid te wijzigen, zal afwijzen. Daar heeft de gemeente de mogelijkheid toe.