Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kunnen er voorwaarden worden ingebouwd in het bestemmingsplan waarmee vergunningvrij bouwen wordt tegengaan?

Egmond, Hajé van
29 april 2019

In ons conceptplan wordt de volgende voorwaarde opgenomen om eigenlijk de gehele ruimte rond het hoofdgebouw uit te sluiten van vergunningsvrij bouwen:

Ter plaatse van de specifieke bouwaanduiding uitgesloten- erfbebouwing geldt dat gebouwen niet zijn toegelaten en die gronden niet dienen te worden beschouwd als erf in de zin van artikel 1 van bijlage II behorende bij het Besluit omgevingsrecht, zoals dat artikel luidt op het moment van de datum van inwerkingtreding van dit plan.

Als het bijgebouw valt onder artikel 2 Bijlage 2 Bor en toch niet getoetst hoeft te worden aan het bestemmingsplan, mag deze bebouwing dan ongeacht wat er staat in het bestemmingsplan?

ANTWOORD

Ja, een dergelijke beperking is mogelijk, zoals ook bevestigd in jurisprudentie (zie ECLI:NL:RVS:2018:571). U kunt in een bestemmingsplan een beperking opnemen waardoor er zodanige beperkingen ontstaan aan de mogelijkheden voor het bebouwen, inrichten en gebruiken van delen van een perceel, dat geen sprake meer is van erf in de zin van artikel 1 van de bijlage II van het Bor. De Afdeling geeft wel aan dat dit niet een eenvoudig generiek verbod mag zijn, maar dat goed gemotiveerd moet worden waarom een dergelijke beperking noodzakelijk is voor een goede ruimtelijke ordening. Opgemerkt wordt nog dat een verbod op het gebruik als erf verstrekkende gevolgen heeft. In uw casus zou het gevolg zijn dat ook normale tuininrichting, bestrating, etc. in strijd is met het bestemmingsplan. Dus door het wegbestemming van het vergunningvrij bouwen ontstaat feitelijk een gebod op het normale gebruik als tuin. Uit de toelichting op het Bor volgt dat de wetgever er primair van uitgaat dat iedereen een recht heeft op het gebruik als erf van zijn perceel: "De definitie voor erf is afgeleid uit de jurisprudentie van de Afdeling (zie uitspraak van de Afdeling van 15 september 1997, ECLI:NL:RVS:1997:AA3601). Uitgangspunt is dat het gehele perceel bij een hoofdgebouw in beginsel als erf kan worden aangemerkt. Het wegbestemming wordt als mogelijkheid genoemd in de toelichting, maar dat zal volgens de toelichting "in beginsel uitsluitend het geval kunnen zijn bij percelen van een aanzienlijke omvang, veelal gelegen buiten de bebouwde kom. Ook uit de toelichting volgt dus dat de wetgever nadrukkelijk streeft naar een basisrecht op een erf en daarmee op vergunningvrije bouwmogelijkheden. Het beperken hiervan moet goede redenen hebben, maar het is dus wel mogelijk.