Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb

Zoek in dossier

Bij noodzaak voor zorg kunnen nieuwe of bestaande bouwwerken worden gebruikt voor de huisvesting van mantelzorg. Hierbij zijn verschillende aspecten van belang, vaak draait het om zaken die pas naar boven komen bij toezicht en handhaving.

Per 1 november 2014 is het mogelijk om (nieuwe of bestaande) bijbehorende bouwwerken te gebruiken voor de huisvesting van mantelzorg. Er moet wel een noodzaak aanwezig zijn voor de zorg. Die kan met een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere door de gemeente aangewezen sociaal-medisch adviseur worden aangetoond.

Hierbij zijn verschillende aspecten van belang. Dan gaat het vaak om zaken die pas naar boven komen bij toezicht en handhaving. Denk aan overlijden van de zorgvrager, moet de woning dan afgebroken worden? Illegale verhuur is dan een voor de hand liggende optie. Hoe zit het met de BAG? En zou je vanuit de ruimtelijke ordening niet beleid moeten opstellen voor mantelzorgwoningen? Is er afstemming nodig met de medewerkers van welzijn (Wmo) en zorg? Er speelt dus veel.

Fotocredits: Pas aan