De gemeenteraad van Utrecht krijgt 26 weken de tijd om tekortkomingen in het bestemmingsplan ‘Beurskwartier 1’ te herstellen. De gemeente Utrecht wil met het bestemmingsplan de locatie ‘Beurskwartier 1’ veranderen in een stadswijk aan de kant van het Jaarbeurscomplex, direct naast het Centraal Station, met maximaal 3.384 woningen en twee parken. Maar dit plan is met de zogenoemde tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag (27 november 2024) nog niet definitief. De Afdeling bestuursrechtspraak vindt dat de gemeenteraad in het bijzonder nog aan de slag moet met geluidsonderzoeken. De bezwaren die Jaarbeurs Holding en de eigenaar van een kantorencomplex in het gebied op dit punt hebben aangevoerd, zijn terecht. Andere bezwaren, zoals over de bereikbaarheid en het parkeren, slagen niet.
De Afdeling bestuursrechtspraak concludeert dat de gemeenteraad geen volledig beeld heeft gegeven van de zogenoemde cumulatieve geluidsbelasting in het hele gebied. Niet alle geluidsbronnen zijn meegenomen in de berekening, zoals het geluid van de Jaarbeurshallen en het weg- en railverkeer. Daar moet de gemeenteraad dus nieuw onderzoek naar doen. Daarnaast voert de eigenaar van kantorencomplex Hojel City Center I naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak terecht aan dat uit het geluidsonderzoek niet duidelijk is of de exploitatie van haar parkeergarage en parkeerterrein en het laden en lossen daar kunnen worden voortgezet, als er direct in de buurt nieuwe woningen komen. De gemeenteraad zal hierover geluidsnormen in het bestemmingsplan moeten opnemen.
De Rabobank die gevestigd is aan de Croeselaan, en eigenaren van kantoorgebouwen aan de Graadt van Roggenweg hadden nog aangevoerd dat er onvoldoende parkeerplaatsen zouden zijn en dat het plan tot een onaanvaardbare verkeerssituatie zou leiden. Maar naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak is het aannemelijk dat er, vooral op afstand, voldoende parkeergelegenheid is en dat parkeeroverlast vanuit Beurskwartier 1 zich niet zal kunnen voordoen, omdat regulier parkeren in het gebied niet mogelijk wordt gemaakt, toekomstige bewoners geen parkeervergunning krijgen en in het gebied en daaromheen betaald parkeren geldt.
De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de gemeenteraad van Utrecht nu dus opgedragen om de tekortkomingen binnen 26 weken te herstellen. De gemeenteraad kan daarvoor het bestemmingsplan gewijzigd vaststellen. De Afdeling bestuursrechtspraak doet vervolgens een einduitspraak over het zogenoemde herstelbesluit en beoordeelt dan of de gemeenteraad de geconstateerde gebreken van het bestemmingsplan heeft hersteld en daarmee aan de opdracht van deze tussenuitspraak heeft voldaan.