Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Brandveiligheid met 1 ontruimer in een verpleeghuis

De meeste bewoners in een verpleeghuis(vaak groepswonen) zijn in geval van brand afhankelijk van zorgpersoneel om zich zelf in veiligheid te brengen. De praktijk is dat bij veel verpleeghuizen, met name in nachtperiodes, nog maar 1 zorgmedewerker annex ontruimer aanwezig is. Met het schaarse personeel in de zorg lijkt dit de nieuwe realiteit voor nieuwe verpleeghuizen.

Heiko Haasjes 14 maart 2023

Handreikingen

Handreikingen


Minder ontruimers(O) heeft gevolg voor de bouwkundige(B) en installatietechnische(I) brandveiligheid. Nieman Raadgevende Ingenieurs heeft voor Woonzorg Nederland het theoretisch brandveiligheidsniveau bepaald bij groepswonen met niet zelfredzame bewoners(WAR=R) en 1 ontruimer op basis Handreiking “Ontruimen bij zorgfuncties”. 


Belangrijke aanbevelingen in het rapport zijn: het sturen op rookwerendheid en het opdelen van woongroepen in kleinere groepen welke met 1 ontruimer te ontruimen zijn. Daar naast het horizontaal ontruimen naar een andere niet door brand bedreigde woongroep is. Het gebruik van lift bij brand is ook meegenomen. Uiteraard is het een theoretische benadering die voortborduurt op het bouwbesluit en waarbij een zorginstelling zelf nog risicoafwegingen moeten maken.
Met dank aan: Jacco Huijzer

Download publicatie programma van eisen brandveiligheid groepswonen

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.