Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Actualiseer de rekenmethode voor het bepalen van risico’s op incidenten bij bedrijven die veel verpakte gevaarlijke stoffen opslaan

Bij bedrijven die veel verpakte gevaarlijke stoffen opslaan, kunnen incidenten gebeuren die gevaarlijk zijn voor omwonenden. Bedrijven zijn daarom verplicht om de risico’s van incidenten voor de omgeving in kaart te brengen. Deze risico’s worden berekend met een vastgestelde methode. Het RIVM heeft onderzocht of de rekenmethode nog voldoet aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Naar aanleiding van het onderzoek doet het RIVM vier aanbevelingen waarop de methode kan worden verbeterd.

RLI 3 december 2021

De eerste aanbeveling is om gegevens die onzeker zijn te verwijderen uit de rekenmethode. Daarmee wordt de rekenmethode eenvoudiger. Daarnaast moet de kans op een brand preciezer worden onderzocht, omdat deze volgens de literatuur groter is dan nu wordt aangenomen. Ook moet de methode beter rekening houden met de mate waarin warme rookgassen opstijgen. Ten slotte moet de actuele kennis over de giftigheid van stoffen worden gebruikt.

Wanneer de rekenmethode op basis van de bovenstaande aanbevelingen wordt aangepast, verwacht het RIVM dat de berekende risico’s dichtbij de opslag toenemen. Dit is het gebied rond een bedrijf waar de risico’s het grootst zijn. In dit gebied mogen geen ‘kwetsbare objecten’ zoals woningen staan. Daarbuiten is een gebied waarvoor overheden moeten besluiten of de bevolking voldoende is beschermd, dan wel extra maatregelen nodig zijn. Dit gebied wordt naar verwachting juist kleiner.

Samenvatting

Bij bedrijven die veel verpakte gevaarlijke stoffen opslaan, kunnen incidenten gebeuren die gevaarlijk zijn voor omwonenden. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, kunnen giftige rookgassen vrijkomen in hoeveelheden die voor mensen in de omgeving levensbedreigend zijn.

Bedrijven zijn daarom verplicht om deze risico’s in kaart te brengen. In het gebied rond een bedrijf waar de risico’s het grootst zijn, mogen geen ‘kwetsbare objecten’ zoals woningen staan. Daarbuiten is een gebied waarvoor overheden moeten besluiten of de bevolking voldoende is beschermd, dan wel extra maatregelen nodig zijn.

De grootte van deze twee gebieden wordt berekend met een vastgestelde methode. Deze methode is voor het laatst herzien in 2009. Het RIVM heeft onderzocht of de rekenmethode nog voldoet aan de nieuwste inzichten in de wetenschappelijke literatuur. Daaruit blijkt dat de methode op een aantal punten kan worden verbeterd. Het RIVM reikt aanbevelingen aan om deze punten verder uit te werken.

Een belangrijke aanbeveling is om de rekenmethode eenvoudiger te maken zodat er alleen gegevens worden gebruikt waar duidelijkheid over bestaat en niet te veel details. Verder moet de kans op een brand preciezer worden onderzocht omdat deze volgens de literatuur groter is dan nu wordt aangenomen. Ook moet de methode beter rekening houden met de mate waarin warme rookgassen opstijgen. Ten slotte moet de actuele kennis over de giftigheid van stoffen worden gebruikt.

Na de actualisatie van de rekenmethode zullen de berekende risico’s dichtbij de opslag waarschijnlijk toenemen. Het buitenste gebied zal juist kleiner worden.

Publicatie

Review van de methode voor het berekenen van acute gezondheidsrisico’s van incidenten in opslagen van verpakte gevaarlijke stoffen voor mensen in de omgeving

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.