Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Zeeland in de race voor Europees Hyperloop testcentrum

Dinsdag 3 december 2019 is bekend gemaakt dat Groningen en Zeeland nog in de

race zijn als locatie voor het European Hyperloop Center (EHC). Meerdere provincies hebben interesse getoond in dit testcentrum voor de duurzame hyperloop technologie.

Provincie Zeeland 4 december 2019

Deze snelle transport technologie heeft als doel een oplossing te bieden voor de wereldwijde groei van passagiers- en goederenstromen. De hyperloop kan op den duur korte afstandsvluchten vervangen.

Het EHC is een initiatief van de Nederlandse ontwikkelaar Hardt Hyperloop. Het testcentrum is niet alleen een faciliteit voor Hardt Hyperloop, maar wordt opengesteld voor ontwikkelaars van over de hele wereld. Het EHC zal bestaan uit een high-speed testbaan van 3 kilometer en een onderzoekslaboratorium.

Onderzoek uitgevoerd in het EHC moet uitwijzen in hoeverre de hyperloop een realistisch alternatief is voor korte afstandsvluchten. Het is de verwachting dat
het EHC, dat in 2022 wordt geopend, uitgroeit tot hét Europese centrum van de hyperloop technologie. Tot vandaag waren er nog vier provincies in de race om het EHC te verwelkomen. Nu is het duidelijk geworden dat het zal komen te staan in Groningen of in Zeeland. Die beslissing is genomen door een commissie van experts.

Hyperloop testcentrum positieve impuls voor provincie

Jo-Annes de Bat, gedeputeerde voor provincie Zeeland: “De hyperloop past goed bij Zeeland en onze ambities als het gaat om duurzaamheid en innovatie. Zeeland is aangewezen door de Rijksoverheid als proeftuin voor slimme mobiliteit; we testen hier verschillende nieuwe innovatieve vervoersmogelijkheden. Nu we weer een stap dichter bij de realisatie zijn willen we met alle betrokken partijen zo snel mogelijk om de tafel.”

Namens Groningen reageert gedeputeerde Mirjam Wulfse: “In Groningen is veel in
beweging. We hebben de jongste stad van Europa en we lopen voorop in innovatieve
oplossingen bij de grote transities zoals energie, landbouw en in het vervoer. De universiteit, de hogeschool, bedrijven en overheden werken daarbij nauw samen. Een testbaan voor de hyperloop past perfect in deze ambitie.”

Het EHC is gewild bij provincies vanwege de positieve effecten voor de regio. Een
analyse van adviesbureau Berenschot bevestigt deze veronderstelling. De testfaciliteit zal de regio een impuls geven door onder meer de werkgelegenheid en inkomsten te vergroten. Als Europees kenniscentrum voor duurzame mobiliteit creëert het EHC een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven. Berenschot stelt dat hierdoor een innovatiecluster kan ontstaan. De (inter)nationale belangstelling voor het EHC draagt verder bij aan het duurzame en vooruitstrevende imago van de regio.

Binnen een maand wordt de knoop definitief doorgehakt. Tot die tijd hebben de twee
overgebleven provincies de mogelijkheid om hun voorstel voor het EHC te concretiseren.

Revolutionaire transport technologie

De hyperloop is een veelbelovende technologie voor vervoer van mensen en goederen. In een buizensysteem verplaatsen voertuigen zich autonoom middels een volledig elektrisch magnetisch aandrijfsysteem. De lagedrukbuizen zorgen voor de ideale omstandigheden waardoor de voertuigen beschermd zijn tegen weer en wind en zeer.

Artikel delen