Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Wijziging Warmtewet en gevolgen kosten warmtelevering

De wijziging van de Warmtewet treedt waarschijnlijk pas op 1 juli 2019 in werking en niet zoals eerder gepland al op 1 januari 2019. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken aan Aedes laten weten.

28 november 2018

Het uitstel van invoering van de gewijzigde Warmtewet hangt volgens het ministerie onder meer samen met de trager dan verwachte behandeling van de concept-wijziging van het Warmtebesluit. Het ministerie wil geen onomkeerbare stappen zetten. Het Warmtebesluit werkt de gewijzigde Warmtewet verder uit.

Na de wijziging van de Warmtewet zullen verhuurders die met blokverwarming of een warmte- en koude-opslaginstallatie warmte leveren aan hun huurders niet meer onder deze wet vallen. Dat geldt ook voor Verenigingen van Eigenaren die warmte leveren aan hun leden. Verhuurders mogen vanaf dat moment de kosten voor de warmtelevering aan huurders in rekening brengen als servicekosten.

Besluit Servicekosten

Op aandringen van Aedes heeft de minister bevestigd dat verhuurders ook de onderhoudskosten en investeringen in de warmteinstallaties kunnen blijven doorberekenen aan de huurders. De minister heeft daarom toegezegd het Besluit Servicekosten daarop aan te passen.

Inmiddels is een

concept-Besluit Servicekosten

ter internetconsultatie voorgelegd. Met de aanpassing wil het kabinet duidelijk maken dat de wijziging van de Warmtewet geen gevolgen heeft voor de afrekening van de warmtekosten aan de huurder. Alle kosten die de verhuurder nu onder de Warmtewet in rekening mag brengen, kan hij straks als servicekosten naast de huur aan de huurder doorbelasten. Daaronder vallen dus ook de kosten van onderhoud en afschrijvingen van collectieve installaties.

Aedes staat in principe positief tegenover het voorstel. Aedes vindt echter dat de Nota van Toelichting scherper kan, anders kunnen er over de uitvoeringspraktijk veel geschillen ontstaan. Het nieuwe Besluit Servicekosten geeft bijvoorbeeld nog geen duidelijk antwoord op de praktische vraag hoe corporaties de afschrijving van collectieve installaties moeten berekenen.

Geschillen voorkomen

Aedes bepleit daarom dat de

Nota van Toelichting

meer richting geeft over de vraag welke (afschrijvings)kosten als warmtekosten gelden en over de wijze van verrekening daarvan. Daarmee wordt de Nota van Toelichting voor de Huurcommissie, rechters, verhuurders en huurders informatiever en instructiever. En dat kan helpen geschillen te voorkomen.

Nu de wijziging van de Warmtewet is uitgesteld, verwachten wij dat ook de voorgenomen wijzigingen uit het Besluit Servicekosten pas op 1 juli 2019 doorgevoerd worden.

Artikel delen