Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Wijziging Activiteitenbesluit

Naar verwachting treedt de vierde tranche, fase 2 in de tweede helft van 2015 in werking met een apart inwerkingtredingsbesluit. Het ontwerp-wijzigingsbesluit is op 7 juli 2014 gepubliceerd in Staatscourantnummer 17509 (stcrt-2014-17509) en de ontwerp-wijzigingsregeling is op 6 augustus 2014 gepubliceerd in Staatscourantnummer 20654 (stcrt-2014-20654).

InterConcept 16 juni 2015

Verbreden reikwijdte Activiteitenbesluit:

De reikwijdte van het Activiteitenbesluit wordt met dit wijzigingsbesluit verder verbreed. Een aantal nu nog vergunningplichtige activiteiten wordt onder de werking van het Activiteitenbesluit gebracht. De grootste groepen bedrijven waarvoor de vergunningplicht in de meeste gevallen komt te vervallen zijn:

  • ziekenhuizen,

  • gieterijen,

  • defensie-inrichtingen,

  • hondenkennels, volières en dierentuinen,

  • asbestverwijderingsbedrijven,

  • producenten van petfood.

Ook voor de volgende activiteiten komt in de meeste gevallen de vergunningplicht te vervallen:

  • schieten op buitenbanen,

  • enkele activiteiten met mergel, grind en kalk,

  • veredelen van textiel,

  • bewerken en verven van bont en leer,

  • bloemenververijen,

  • dierencrematoria,

  • kleinschalig vergisten van dierlijke meststoffen (monovergisting).

Het Besluit LPG-tankstations, het Besluit hefschroefvliegtuigen ziekenhuizen en de Regeling op-, overslag en distributie benzine milieubeheer worden opgenomen in het Activiteitenbesluit en komen daarmee te vervallen.

De richtlijn Nederlandse emissierichtlijn lucht (NeR) komt voor wat betreft het normatieve deel onder het Activiteitenbesluit te vallen. Afdeling 2.3 (de algemene luchtvoorschriften) van het Activiteitenbesluit gaat gelden voor alle type inrichtingen. Er komt een algemeen geurartikel waarin het algemene beleidsuitgangspunt is opgenomen, namelijk het voorkomen en, indien niet mogelijk, het zo veel mogelijk beperken van geurhinder. Een aantal bijzondere regelingen uit de NeR wordt in hoofdstuk 5 Activiteitenbesluit opgenomen. Bij type C-inrichtingen waar een IPPC-installatie aanwezig is, moet de IPPC-installatie voldoen aan de BBT-conclusies. De algemene emissiewaarden gelden dan niet (uitgezonderd de voorschriften met betrekking tot het meten en de minimalisatieverplichting).

Doordat er meer activiteiten onder de werking van het Activiteitenbesluit gaan vallen, wordt het aantal categorieën met activiteiten, waarvoor een Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets (OBM) nodig is, ook uitgebreid. Artikel 2.2a van het Besluit omgevingsrecht (Bor) wordt hiertoe aangepast en uitgebreid.

Wijzigingen milieuaspecten:

Een aantal wijzigingen hebben betrekking op onder andere de volgende milieuaspecten:

Afvalstoffen

Voor bepaalde handelingen met afvalstoffen komt de vergunningplicht te vervallen, zoals de opslag van diverse afvalstoffen van werkzaamheden buiten de inrichting. Deze wijziging hangt samen met artikel 10.54a Wet milieubeheer en het intrekken van de Regeling scheiden en gescheiden houden van gevaarlijke afvalstoffen. Categorie 28.10 van onderdeel C Bijlage I van het Bor wordt hiertoe aangepast. De regels met betrekking tot het mengen van gevaarlijke afvalstoffen worden samengebracht in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling.

Energie

Er is een aantal wijzigingen in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling voorgesteld om eenvoudiger energiebesparing te realiseren. Onder andere zullen erkende maatregelen voor energiebesparing worden opgenomen en wordt ervoor gezorgd dat er een betere afstemming tussen de milieu- en bouwregelgeving komt.

Lozingen

Door bepaalde handelingen en specifieke lozingen vanuit inrichtingen in het Activiteitenbesluit te regelen met voorschriften, komt de vergunningplicht vanuit de Waterwet voor deze activiteiten te vervallen. Het betreft bepaalde handelingen in een oppervlaktelichaam, lozen ten gevolge van het schoonmaken van drinkwaterleidingen en lozen van afvalwater dat vrijkomt bij een calamiteit.

Artikel delen