Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Wegwijzer 9 - Participatie bij initiatieven ingericht

Deze wegwijzer hoort bij actie 9 uit lijst met minimale acties. De gemeente heeft de minimaal noodzakelijke processen en werkwijzen voor participatie bij initiatieven ingericht.

VNG 18 augustus 2020

Participatie is een belangrijk aspect van de Omgevingswet en kan op veel ambitieniveaus vorm krijgen. Participatie bij initiatieven is na de inwerkingtreding van de wet een verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer. Het is aan gemeenten om participatiebeleid vast te stellen, waarin wordt vastgelegd hoe participatie wordt vormgegeven en welke eisen daarbij gelden (motie Nooren, 11 februari 2020).  

Urgentie 

Ga met de raad in gesprek om erachter te komen voor welke buitenplanse activiteiten de raad participatie verplicht wil stellen. Als dit gesprek niet plaatsvindt dan is de kans groot dat er meningsverschillen en/of onduidelijkheden en problemen in het proces ontstaan. 

Aandachtspunten  

  • Deze eis gaat over participatie door de initiatiefnemer bij initiatieven en niet over participatie bij planvorming door de gemeente. 

  • Voor participatie gelden beperkte verplichtingen in de wet. Het is geen grond voor afwijzing, tenzij het gaat om buitenplanse activiteiten waarvoor de raad heeft aangewezen dat participatie wel verplicht is. 

  • De invulling van het participatieproces ligt bij de initiatiefnemer.  

  • Participatie is geen onderdeel van de omgevingstafel, maar staat naast de omgevingstafel.  

  • Als onderdeel van de dienstverlening kunt u overwegen om initiatiefnemers te stimuleren, te coachen of te adviseren met betrekking tot participatie. Daarmee voorkomt u eventuele problemen in de voortgang van het proces. 

  • Het Omgevingsloket zal bij een vergunningaanvraag de aanvrager altijd vragen met betrekking tot participatie stellen. 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.