Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Waterschappen leggen visie op Omgevingsdiensten vast

De Commissie Waterketens en emissies van de Unie van Waterschappen heeft de nieuwe visie van de waterschappen op de omgevingsdiensten vastgesteld.

Unie van Waterschappen 25 juni 2014

De Commissie Waterketens en emissies van de Unie van Waterschappen heeft de nieuwe visie van de waterschappen op de omgevingsdiensten vastgesteld.

In Nederland zijn sinds kort omgevingsdiensten werkzaam die taken uitvoeren op het gebied van omgevingsrecht. Ook waterschappen voeren taken uit op dit vlak. Waterschappen dragen samen met omgevingsdiensten, gemeenten, provincies en het Rijk zorg voor de fysieke leefomgeving.

Omgevingsdiensten voeren verplicht taken uit rond vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-taken) voor gemeenten en provincies op het vlak van milieu. De watergerelateerde taken maken daar geen onderdeel van uit, met uitzondering van de indirecte lozingen. Naast de verplicht overgedragen taken kunnen overheden andere taken overdragen aan de omgevingsdiensten. 

Inhoud visie

In de visie wordt geconcludeerd dat het de voorkeur heeft de waterkolom, waar nodig, te versterken door samenwerking met naastgelegen waterschappen en Rijkswaterstaat.

Samenwerking van de waterbeheerders met de omgevingsdiensten is noodzakelijk op het gebied van de indirecte lozingen, bedrijven die vallen onder het Besluit risico's zware ongevallen, calamiteiten en in het algemeen als het gaat om afstemming van VTH-taken in de fysieke leefomgeving. 

Hennie Roorda, bestuurslid van de Unie van Waterschappen:

"Met deze visie zetten we een koers uit voor de toekomst van de uitvoeringstaken van de waterschappen. Een koers die we niet alleen bewandelen, maar samen met de omgevingsdiensten."

Indirecte lozingen

Ten aanzien van indirecte lozingen wordt geadviseerd de samenwerking met de omgevingsdiensten door te zetten of te intensiveren, bijvoorbeeld als de lopende evaluatie naar de bevoegdheidsverdeling of de verkenning naar de knelpunten daartoe aanleiding geeft.

VTH-taken

De VTH-taken rond integraal watersysteembeheer, zoals taken ten aanzien van directe lozingen en taken op basis van de keur, zijn zodanig verknoopt met de kennis en expertise en overige taken van de waterbeheerders dat de uitvoering daarvan neerleggen bij de omgevingsdiensten niet bijdraagt aan een verbeterde kwaliteit van de uitvoering. Ook efficiencywinst is daarbij niet te verwachten.

Download:

Artikel delen