Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Waterschap plaatst meer dan 22.000 zonnepanelen

Op dinsdag 15 oktober neemt Waterschap Vallei en Veluwe in Bennekom het eerste zonnepark op eigen terrein in gebruik. Dit is het startsein voor het plaatsen van 22.237 zonnepanelen bij 13 zuiveringsinstallaties voor eind 2020.

17 oktober 2019

COreductie en klimaatneutraal

De aanleg van deze zonnepanelen is een opmaat naar 2050. Dan zijn we een klimaatneutraal waterschap en wekken we alle energie die we gebruiken zelf op, aldus dijkgraaf Tanja Klip Martin. In totaal gaat het om zon 7 hectare aan zonnepanelen, waarmee waterschap Vallei en Veluwe jaarlijks zon 5,8 mln kWh opwekt. Dat is bijna 10% van het eigen energieverbruik. Hiermee realiseert het waterschap een reductie van 3.764 ton COop basis van emissiefactoren van grijze stroom. Dat is te vergelijken met het gemiddelde energieverbruik van 1.650 huishoudens per jaar.

Realisatie en compensatie

De zonnepanelen worden geplaatst op zowel daken van de rioolwaterzuiveringsinstallaties als op eigen grond. Hiervoor is het nodig om een 120-tal bomen te kappen. Dat varieert van kleine tot volgroeide bomen die een optimale inrichting van de zonnepanelen belemmeren. Deze kap wordt gecompenseerd door bomen te verplaatsen of nieuw aan te planten. De totale investering voor de realisatie van de zonneparken bedraagt 7,2 miljoen euro.

Artikel delen