Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Waterschap legt zichzelf last onder dwangsom op

In 18 november 2015 constateerde de afdeling handhaving van het waterschap vervuiling van de Laakse Vaart bij Etten-Leur. De oorzaak bleek een overstort (nooduitlaat) van een rioolgemaal van het waterschap.

Waterschap Brabantse Delta 21 maart 2016

Last onder dwangsom

De afdeling handhaving van het waterschap heeft een onafhankelijke positie bij de toezicht en handhaving op het gebied van de waterkwaliteit en heeft het dagelijks bestuur daarom gevraagd om het waterschap zelf een last onder dwangsom op te leggen voor de verontreiniging van de Laakse Vaart. Dit betekent dat een dwangsom van 5.000 euro wordt opgelegd bij herhaling van een dergelijk incident op deze locatie.

Oorzaak

Het rioolgemaal voert via de afvalwaterpersleiding (AWP) afvalwater af van het industrieterrein in Etten-Leur naar de rioolwaterzuivering in Bath. Door werkzaamheden was de AWP op 18 november 2015 tijdelijk afgeschakeld. In dat soort gevallen kan het rioolstelsel op het industrieterrein en het rioolgemaal zelf het water tijdelijk opvangen. Om de hoeveelheid opgevangen afvalwater te beperken, zette het waterschap volgens protocol twee zuigwagens in om een deel van het afvalwater weg te pompen en af te voeren. Achteraf bleek echter dat meer afvalwater is aangevoerd naar het rioolgemaal dan vooraf was berekend. Daardoor is een onbekende hoeveelheid afvalwater via de overstort in de Laakse Vaart gestroomd. Dat leidde tot verkleuring van het water, stankoverlast en vissterfte.

Maatregelen

In 2013 deed zich een vergelijkbare situatie voor na onderhoudswerkzaamheden aan de AWP. Destijds zijn intern afspraken gemaakt om herhaling te voorkomen. Die maatregelen bleken dus niet toereikend. De verantwoordelijke afdelingen van het waterschap onderzochten in samenwerking met de gemeente Etten-Leur de situatie. De gemeente Etten-Leur is namelijk verantwoordelijk voor het gemeentelijk rioolstelsel. Op basis van dat onderzoek zijn aanvullende maatregelen opgenomen in het protocol om in de toekomst vervuiling te voorkomen. Inmiddels is geconstateerd dat bij werkzaamheden aan de AWP, die na 18 november 2015 plaatsgevonden, de maatregelen in het aangepaste protocol effectief zijn.

Artikel delen