Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Voortgang van het Klimaatakkoord

De gesprekken over het Klimaatakkoord zijn begin dit jaar gestart. Op 10 juli presenteerde de minister van EZK een tussenbalans. Over het Klimaatakkoord en de informatie uit de tussenbalans heeft nog geen besluitvorming plaatsgevonden. Wat is onze inzet en hoe verloopt het proces na de zomer?

VNG 17 juli 2018

De opgave om Nederland te verduurzamen en onze CO2-uitstoot terug te dringen is groot. Hiermee aan de slag gaan is nodig willen we de verdere opwarming van de aarde tegengaan en onze dorpen, steden en platteland leefbaar houden. Voor de gemeenten ligt de grootste opgave in de gebouwde omgeving: we moeten planmatig aan de slag met de verduurzaming en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Dat vraagt om regie, ruimtelijke keuzes en interbestuurlijk samenwerken vanuit de regio. Lees meer over het Klimaatakkoord in de ledenbrief.

Onze inzet en proces tot nu toe

Het Klimaatakkoord wordt voorbereid vanuit 5 inhoudelijke sectortafels (gebouwde omgeving; elektriciteit; industrie; mobiliteit; landgebruik en landbouw) en het overkoepelende Klimaatberaad met de minister van Economische Zaken en Klimaat. Iedere sectortafel werkt aan plannen die een bijdrage leveren aan het reduceren van de CO2-uitstoot tot 2030. Gemeenten zijn aan de sectortafels bestuurlijk vertegenwoordigd door een delegatie van wethouders. Ook ambtelijk nemen gemeenten deel aan de voorbereidende werkgroepen.

Proces na de zomer

De impact van het Klimaatakkoord voor gemeenten is groot. U wordt daarom betrokken bij de besluitvorming over de instemming met het uiteindelijke akkoord zoals dit naar verwachting eind 2018 zal voorliggen. Tot die tijd blijven wij u op de volgende wijze informeren over de voortgang en inhoud. We organiseren bestuurlijke bijeenkomsten over de regionale energiestrategie. Ook wordt een Landelijke werkconferentie Klimaatakkoord georganiseerd, daar praten de VNG-onderhandelaars u bij over het Klimaatakkoord en u gaat met elkaar en experts in gesprek over de wijze waarop de gemeenten de regie kunnen pakken. Daarnaast gaan we als decentrale overheden verder in gesprek gaan over de plannen van de sectortafels.

Meer informatie

Artikel delen