Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Voorontwerp Omgevingsvisie: hoe ziet de leefomgeving er in 2050 uit?

Hoe moet de Brabantse leefomgeving er in 2050 uitzien? En wat moeten we in 2030 al voor elkaar hebben om dat toekomstperspectief te verwezenlijken? Over die vragen gaat de Brabantse Omgevingsvisie.

Provincie Noord-Brabant 16 januari 2018

Het voorontwerp van de omgevingsvisie, dat deze week door Gedeputeerde Staten werd vrijgegeven, kwam tot stand met veel inbreng van professionals, inwoners, overheden en marktpartijen. Met het voorontwerp gaat de provincie de komende 3 maanden opnieuw met alle betrokkenen in gesprek om in het voorjaar tot een ontwerp Omgevingsvisie te komen.

Omgevingswet

De nieuwe Omgevingswet, die naar verwachting in 2021 wordt ingevoerd, verplicht provincies en gemeenten een visie op de leefomgeving te ontwikkelen. We wonen, werken en recreëren op een vierkante postzegel. Dat kan alleen als we met elkaar zorgen voor een gezonde, veilige en mooie leefomgeving. Hoe doen we dat in een complexe samenleving, die hecht aan ruimte voor eigen initiatief, maar die ook veel wetten en regels kent om belangen te beschermen?, legt gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte) de reden voor de Omgevingsvisie uit. Met de komst van de Omgevingswet hebben we de kans om het zowel beter als eenvoudiger te doen. Goede initiatieven bevorderen die economische en sociale veerkracht inzetten, voor een betere kwaliteit van de Brabantse bodem, het water en de lucht. Maar dan moet je wel een visie hebben op waar je met een gebied naartoe wil, die mensen inspireert en uitnodigt om initiatief te ontwikkelen en met anderen samen te werken aan die Brabantse kwaliteit.

4 Hoofdopgaven

De Brabantse Omgevingsvisie staat voor een belangrijk deel in het teken van 4 hoofdopgaven. Een energiemix creëren waardoor Brabant in 2050 energie- en CO2-neutraal is. Brabant laten uitgroeien tot een slimme, complementaire netwerkstad. Een circulaire economie tot stand brengen. En klimaatproof worden. Voor ieder van deze 4 hoofdopgaven geeft de omgevingsvisie een vergezicht (2050), maar ook een concreet tussendoel voor 2030, wat helpt te bepalen welke stappen op korte en middellange termijn nodig zijn.

Tour

De omgevingsvisie is nog niet af. Met het

voorontwerp

gaat de provincie de komende 3 maanden opnieuw te rade bij (onder meer) de gesprekspartners om te vragen of de inbreng goed is vertaald en of en in hoeverre de Brabantse Omgevingsvisie aansluit op de regionale en gemeentelijke visies die al zijn opgesteld, of nog in wording zijn. Ook wordt de omgevingsvisie getest in een aantal concrete praktijksituaties. Ter ondersteuning van deze

Tour door Brabant

brengt de provincie een

omgevingskrant

uit.

Vervolg

Alle input uit de tour verwerkt de provincie tot een ontwerp-omgevingsvisie, die in het voorjaar van 2018 ter inzage wordt gelegd. Na de inspraakprocedure stellen Provinciale Staten de Omgevingsvisie, naar verwachting, eind 2018 vast. Daarna volgt een doorvertaling in regelgeving in een Omgevingsverordening en in programmas. Tot die zijn vastgesteld blijven bestaande beleidsplannen voor natuur, ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer en milieu en water van kracht.

Artikel delen