Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Voorkom die onnodige stalbrand

Een stalbrand is de grootste nachtmerrie van elke staleigenaar, maar helaas gebeurt dit volgens de brandweer bij vijf tot tien paardenbedrijven per jaar. Meest voorkomende oorzaken: achterstallig onderhoud van elektra, landbouwmachines, natuurlijke oorzaak, nalatigheid van rokers en brandstichting.

LTO Nederland 2 december 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In het eerste kwartaal van 2020 overleden er tien paarden bij twee stalbranden. In de voorgaande vijf jaar zijn er 27 stalbranden bekend waarbij dertig paarden zijn omgekomen. Bij de meeste van deze branden had dit voorkomen kunnen worden als er meer aandacht was besteed aan preventie, maar toch leeft dit onderwerp niet bij het overgrote deel van de ondernemers. Raar, want de emotionele en financiële gevolgen zijn vaak desastreus.

Problemen elektra
De meeste stalbranden worden veroorzaakt door problemen met de elektriciteit. Iets wat vrij gemakkelijk te voorkomen is door eens in de drie jaar een elektrakeuring te laten uitvoeren volgens NEN en/of NTA keuringen. Een specialist checkt alle elektronica binnen je bedrijf en geeft waar nodig punten om aan te passen, voordat je het keurmerk ontvangt. Daarnaast is het belangrijk om elektronische apparatuur regelmatig te reinigen en wanneer je het niet gebruikt uit te zetten. Zorg ervoor dat knaagdieren niet aan snoeren kunnen komen en apparaten niet oververhit kunnen raken. Ook zonnepanelen kunnen een extra risico vormen en dus is het belangrijk om de installatie altijd te laten keuren door een onafhankelijke instantie en deze tijdens de elektrakeuring te laten nakijken.

Voorkomen
Niet alleen elektronische apparatuur kan oververhit raken, maar ook machines. Zorg er dus voor dat ook deze gekeurd en thermisch beveiligd zijn. Zet machines vooral ook niet in de buurt van brandbare materialen zoals hooi en bodembedekkers. Wanneer het mogelijk is, is het sowieso altijd slim om brandbare materialen op te slaan in een aparte schuur.

Daarnaast kan een brand ook veroorzaakt worden door een natuurlijke oorzaak of brandstichting die wel of niet opzettelijk kan zijn. Een natuurlijke oorzaak is lastiger te voorkomen, maar een goede fundering en bliksemafleider kunnen bij de brandpreventie zeker hun bijdrage leveren. Ook de broei van hooi zorgt meermaals voor stalbranden. Laat dit dus altijd goed op het land drogen en voorkom dat beesten gaten kunnen maken in het plastic, want hierdoor kan sneller broei ontstaan. Sigaretten die niet goed uitgemaakt zijn, zijn nog zo’n oorzaak. Voorkom dus altijd dat er sigaretten in de stal kunnen rondslingeren.

Actieplan
Er zijn dus allerlei maatregelen die je zelf al kunt nemen om de kans op een stalbrand bij jou op het bedrijf te verkleinen. Vooral op al bestaande stallen kunnen hierdoor zeker een aantal branden worden voorkomen. Naast de bovenstaande maatregelen is het zo snel mogelijk detecteren van een brand erg belangrijk om schade te beperken. Aangezien rookmelders in een stal niet werken door het vele stof is het verstandiger om warmte- of branddetectiemelders te gebruiken die een telefonische melding geven. Een calamiteitenplan geeft daarnaast de aanwezigen op het bedrijf een helder plan van aanpak.

Ben jij benieuwd hoe je de brandveiligheid op jouw bedrijf kunt verbeteren? Vul dan nu de checklist (https://checklistbrand.nl/) in en ontvang per mail nuttige tips om de kwetsbare punten binnen jouw bedrijf aan te pakken.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.