Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Voorbereiding Schone Lucht Akkoord

De VNG en diverse gemeenten nemen deel aan de stakeholderbijeenkomsten voor het Schone Luchtakkoord. Het ministerie van Infrastructuur en Waterschap wil met dit akkoord werken aan een verdere vermindering van gezondheidsrisico’s door luchtverontreiniging.

VNG 24 augustus 2018

Bij de stakeholderbijeenkomsten wordt gesproken over mogelijke maatregelen om toe te werken naar de streefwaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Belangrijke themas uit de stakeholderbijeenkomsten zijn volksgezondheid, mobiliteit, landbouw, houtrook, industrie, scheepvaart en participatie. Het advies van de Gezondheidsraad 'Gezondheidswinst door schonere lucht' van 23 januari 2018 is de basis voor het Schone Lucht Akkoord.

Inzet VNG

Belangrijk voor de VNG bij dit onderwerp is de borging van de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de luchtkwaliteit. Samenwerking met onder andere provincies en het Rijk is nodig, omdat de lucht gemeenteoverschrijdend is. Ook is voor VNG belangrijk dat straks de afspraken en maatregelen in het SLA aansluiten bij afspraken voor andere opgaven, met name het Klimaatakkoord. En tevens aansluiten bij beleid voor duurzame mobiliteit, beleid voor duurzame veehouderij en aanpak met betrekking tot houtrook.

Meer informatie

Artikel delen