Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Volop Nederlandse inbreng in innovaties CO2-reductie

"Nederland en andere landen willen werk maken van de afvang, opslag en het hergebruik van CO2. Binnen de Europese tender Accelerating CCUS Technologies (ACT) hebben 12 projecten subsidie gekregen. In 6 projecten doen Nederlandse kennisinstellingen mee."

22 november 2019

ACT is een zogeheten ERANET, een samenwerking van landen om gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling te stimuleren. Organisaties konden tot begin maart hun volledige voorstel voor innovatieprojecten indienen. Het moest gaan om innovaties waarmee het afvangen, opslaan en hergebruiken van CO 2 (CCUS) sneller praktijk kan worden.

Nederlandse subsidie

Ook voor Nederland is dit een belangrijke opgave. Zo moet de industrie volgens het Klimaatakkoord de CO 2-uitstoot flink verminderen. Nederland heeft dan ook subsidie beschikbaar gesteld voor de tender. In totaal gaat het om 4 miljoen.

Projectbeschrijvingen

Eind oktober werd bekend welke projecten steun krijgen van ACT. De meeste richten zich op CO 2-opslag, soms in combinatie met monitoring: waar blijft de CO 2 precies in de bodem? Bij 6 projecten is sprake van Nederlandse inbreng:

  • LAUNCH richt zich op CO 2-afvang in de industrie. Het project onderzoekt wat bijdraagt aan een langere inzetbaarheid van de afvangmiddelen.

  • REX-CO 2 wil een procedure ontwikkelen voor hergebruik van bestaande putten voor CO 2-opslag.

  • SUCCEED is een project waarbij CO 2 wordt geherinjecteerd in aardwarmtebronnen. De onderzoekers willen een nieuwe manier van monitoring testen en zien hoe de CO 2 reageert op de ondergrond.

  • Nederland is ook betrokken bij ACTOM. Dit project richt zich op een betere manier om CO 2-opvang op zee te monitoren. Hiervoor komt een webbased instrument.

  • Verder doet Nederland mee aan het DigiMon-project. Ook hier gaat het om betere monitoring van CO 2 onder de grond. Vooral om het maatschappelijke vertrouwen in CO 2-opslag te vergroten.

  • NEWEST-CCS richt zich op het afvangen van CO 2 uit afvalverbranding. Het gaat om nieuwe methodes en om bestaande methodes significant te verbeteren.

Artikel delen