Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

VNG-inbreng AO stikstof Nationaal Stikstofakkoord

De VNG roept het kabinet nogmaals op om snel werk te maken van een nationaal stikstofakkoord. Ook is er een nazorgtraject nodig voor boeren die stoppen. We hopen dat het kabinet de minister kan bewegen een toezegging te laten doen om ons en gemeenten te betrekken in het vervolgproces.

VNG 19 februari 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat scheelt tijd, biedt de sector eerder duidelijkheid en komt de leefbaarheid alleen maar ten goede.

Nationaal stikstofakkoord

De uitdagingen in de ruimtelijke ordening zijn groot terwijl de ruimtelijke schaal van ons land maar klein is. Bovendien ontstaat er een polarisatie in de discussie over de aanpak. Daarom is een Nationaal Stikstofakkoord nodig met steun van de gehele bevolking en een breed politiek draagvlak.  

De start van een Nationaal Stikstofakkoord moet worden gevonden in een evenwicht van een langetermijnstrategie en het opheffen van de kortetermijnfrustraties. Daarbij kan worden gedacht aan:

  • Een landelijke drempelwaarde

  • Een robuust Nationaal Natuurherstel Programma (NNP)

  • Het afspreken en vastleggen van reductiepaden voor de periode tot en met 2050

  • Een set met afspraken om te komen tot een ordentelijk proces voor de toekomstige ruimtelijke inrichting van Nederland.

Landbouwpakket

De gemeenten zijn positief over het vrijkomende budget uit de brief over het landbouwpakket (Rijksoverheid). Ook ondersteunen wij het idee van het kabinet voor een omschakelfonds voor boeren die omschakelen naar kringlooplandbouw. Wel vinden wij het van belang dat er een nazorgtraject voor boeren komt die stoppen.

Meer informatie

Artikel delen