Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

VNG: aandacht voor haal- en betaalbaarheid energietransitie

‘Gemeenten zitten niet stil. De energietransitie is al in gang gezet,’ schrijft de VNG in haar inbreng voor het SO klimaat en energie van 2 april. ‘Er is veel werk aan de winkel om de randvoorwaarden op orde te krijgen en te versnellen.’ De VNG benoemt hiervoor 3 thema’s.

VNG 3 juli 2020

Haal- en betaalbaarheid, waaronder woonlastenneutraliteit

De energietransitie moet voor inwoners en eindgebruikers betaalbaar zijn en blijven. Daarnaast moeten er voldoende financiële middelen zijn voor gemeenten om de plannen te gaan uitvoeren. Gemeenten hebben data over eindgebruikerskosten nodig en zijn die nog niet opgeleverd. Ze willen dat deze kosten zo snel mogelijk, maar uiterlijk in september 2020, beschikbaar zijn.

Ook wil de VNG graag weten wat de minister verstaat onder een ‘overgrote meerderheid van huishoudens’ waarvoor de woonlasten neutraal moeten blijven. Daarnaast is het nog wachten op wetgeving en financiering ten behoeve van de energietransitie.

Participatie

De participatie van belanghebbenden is in het afwegingskader voor de Regionale Energiestrategie en in de Omgevingswet al stevig geborgd. Moties in de Tweede en Eerste Kamer hebben dat ook verder ingevuld. De VNG roept de Kamer dan ook op om extra uitvoeringskosten te voorkomen: participatie heeft geen aanvullende aanpak nodig.

Warmte

In een samenleving zonder aardgas, waar warmte-infrastructuur zo vitaal is, moet de infrastructuur van warmte in publieke handen zijn. De VNG pleit er daarom voor dat hiermee rekening wordt gehouden in de keuzes voor de Warmtewet 2.

Lees hier de VNG-inbreng voor het SO energie en klimaat.

Artikel delen