Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

VNG aan de slag met rapport klimaatambassadeur

In het rapport Wethouders over Klimaatadaptatie doet voormalig VNG-klimaatambassadeur Martine Leewis aanbevelingen naar aanleiding van haar gesprekken met gemeentebestuurders. Deze aanbevelingen neemt de VNG onder meer mee in de uitvoeringsondersteuning door een poule van adviseurs.

VNG 7 september 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In het voorjaar van 2020 hebben 26 gesprekken met gemeentebestuurders plaatsgevonden in het kader van het Ondersteuningsprogramma Klimaatadaptatie. Martine Leewis, extern adviseur die tot 1 juli 2020 door de VNG ingehuurd was als VNG-klimaatambassadeur, heeft haar bevindingen opgeschreven in het rapport Wethouders over Klimaatadaptatie – een half jaar klimaatambassadeurschap voor de VNG. 

Aanbevelingen

In het rapport staan 4 adviezen/aanbevelingen aan de VNG voor het vervolg van het ondersteuningsprogramma en verdere VNG-inzet:

  • Kijk scherp naar criteria voor cofinanciering in relatie tot de begrotingen in coronatijd en de tekorten in het sociaal domein. Cofinanciering maakt vaak het verschil tussen net wel of net niet.

  • Help wethouders met het onderbouwen van nut en noodzaak van een uitvoeringsprogramma. Heb aandacht voor de complexe problematiek in gemeenten en zorg dat er een verhaal is dat voor bestuurders kloppend en uitlegbaar is aan de gemeenteraad.

  • Meer stevigheid en duidelijkheid vanuit Rijk versterkt de onderhandelpositie van de wethouders. Deel goede voorbeelden, wijs ze op de risico’s, help die risico’s kleiner te maken.

  • Sluit aan bij prioriteiten die leven. Gemeenten zijn sterk in de ruimtelijke vertaalslag van complexe opgaven, maar dan moeten gemeenten, ambtelijk en bestuurlijk, wel in staat zijn om die afwegingen te maken. 

De VNG pakt de aanbevelingen op samen met de signalen die we zelf ontvangen hebben. Ze zijn onderwerp voor gesprek met het ministerie en andere partners in de klimaatopgave. Zo is bijvoorbeeld de eerste aanbeveling al besproken tijdens de invulling van de impulsregeling klimaatadaptatie. Bovendien neemt de VNG deze aanbevelingen mee in de uitwerking van volgende fase van het Ondersteuningsprogramma Klimaatadaptatie: de uitvoeringsondersteuning door een poule van adviseurs.

Ondersteuningsprogramma Klimaatadaptatie

In het Bestuursakkoord Klimaatadaptatie is in 2018 afgesproken dat middelen worden gereserveerd voor decentrale overheden die nog niet of nauwelijks gestart zijn met de ambities van het DPRA (deltaprogramma ruimtelijke adaptatie). De VNG voert deze opdracht uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ondersteuningsprogramma is gestart in 2019 met een verkenning van de status van klimaatadaptatie binnen gemeenten. De bestuurlijke gesprekken met de klimaatambassadeur zijn gevat in fase 2. 

Poule van adviseurs

Per 1 juli 2020 is de derde en laatste fase van het Ondersteuningsprogramma gestart met een poule van adviseurs, die namens de VNG gemeenten ondersteunen met uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie. De 12 ervaren adviseurs beginnen in een aantal gemeenten/regio’s met het kwartiermaken van de lokale uitdagingen en zullen een passend plan opstellen voor uitvoeringsondersteuning, gebaseerd op lokaal maatwerk. Deze fase zal doorlopen in 2021, vanwege de situatie rond COVID-19.

Meer informatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.