Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Verwachte zeespiegelstijging vraagt om actief klimaatbeleid

De waterschappen hebben dagelijks te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de zeespiegel mogelijk sneller stijgt dan verwacht. De verwachte zeespiegelstijging maakt een actief klimaat- en energiebeleid noodzakelijk.

Unie van Waterschappen 13 februari 2019

Dat de zeespiegel blijft stijgen, is zeker. Onzeker is echter in welke mate dit zal gaan gebeuren. Dit hangt onder meer af van het internationale en nationale beleid op het gebied van klimaat en energie en de inzet voor het beperken van broeikasgasemissies.

Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen:

Zonder een actief klimaat- en energiebeleid is het dweilen met de kraan open en wordt de schade door extreme weersomstandigheden veel te groot. Niets doen is geen optie. Duurzame energie moet daarom een prioriteit zijn voor alle overheden, bedrijfsleven en inwoners.

Deltaprogramma

De gevolgen van een snellere zeespiegelstijging kunnen vanaf 2050 merkbaar worden. Dat betekent dat Nederland zich nu al moet voorbereiden en aanpassingen moet doen aan de inrichting van Nederland. Dit gebeurt binnen het Deltaprogramma. De waterschappen en Rijkswaterstaat versterken de komende 30 jaar 1.100 kilometer dijken: de grootste dijkversterkingsoperatie ooit.

Rogier van der Sande:

De zeespiegelstijging kan verder toenemen dan verwacht, wat het belang onderstreept om ons goed voor te bereiden. In het Deltaprogramma werken we daarom niet alleen aan sterkere dijken, maar onderzoeken we als overheden ook de mogelijke effecten van een versnelde zeespiegelstijging en passen de maatregelen uit het Deltaprogramma hier de komende jaren zo nodig op aan.

Artikel delen