Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Verhit debat over mestbeleid

Donderdag 13 december heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over het mestbeleid met Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Unie van Waterschappen 17 december 2018

Een groot deel van het debat is gesproken over de problemen met de fosfaatrechten en het fosfaatplafond. Het fosfaatplafond is de maximale fosfaatproductie van de veestapel in Nederland. Dat plafond is van belang voor de derogatie die Nederland van de Europese Commissie heeft gekregen. Dat betekent dat Nederland mag afwijken van de Europese norm.

Om het plafond niet te overschrijden zijn er maatregelen nodig. Enkele partijen vonden dat niet nodig, omdat volgens hen het mestbeleid ten onrechte wordt gekoppeld aan waterkwaliteit. Volgens de PVV is de waterkwaliteit goed genoeg en leidt het mestbeleid alleen tot overregulering.

Maatregelen noodzakelijk

De minister gaf aan dat maatregelen noodzakelijk zijn en helaas niet pijnloos zullen zijn. Ook gaf de minister aan naar Brussel te zijn geweest om meer rechten te krijgen, maar dat Nederland die niet heeft gekregen.

De minister heeft ook aangekondigd dat er een nieuw mestbeleid moet komen dat duidelijker en minder complex is dan het huidige beleid. Waterkwaliteit speelt hierin een belangrijke rol, net als bodemkwaliteit. De komende maanden zullen er gesprekken met betrokkenen plaatsvinden.

Artikel delen