Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Verdubbeling duurzame energieprojecten, zonnestroom voor het eerst koploper

Aan een recordaantal van 4.530 projecten is in het voorjaar 2017 ondersteuning vanuit de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) toegezegd. Dit is een verdubbeling ten opzichte van de vorige ronde afgelopen najaar (2.197) en een verviervoudiging ten opzichte van de voorjaarsronde 2016 (986). Voor het eerst zijn projecten met opgewekte elektriciteit uit zonnepanelen qua verstrekt budget (2,8 miljard euro) koploper. Het Ministerie van Economische Zaken ondersteunt duurzaam opgewekte energie uit zon, wind, water, geothermie en biomassa in Nederland via deze SDE+ ronde met maximaal 5,8 miljard euro.

4 september 2017

Beeld:

©

EZ

Minister Kamp: Technologieën om elektriciteit uit zonlicht op te wekken, hebben een steeds lagere kostprijs. Het is goed om te zien dat mede als gevolg daarvan de bijdrage van zonnestroom aan de Nederlandse energieproductie duidelijk is toegenomen en nu zelfs het grootste aandeel heeft binnen deze ronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie. Met bovendien een recordaantal projecten dragen bedrijven en instellingen fors bij aan het behalen van de doelstellingen uit het Energieakkoord.

De toegewezen projecten in deze voorjaarronde dragen, bij volledige realisatie, met een productie van 21,4 petajoule (PJ) per jaar bij aan de Nederlandse energievoorziening. Dit komt overeen met een bijdrage van 1,1 %-punt aan het aandeel hernieuwbare energie. Nederland heeft in het Energieakkoord een aandeel van veertien procent hernieuwbare energie als doel in 2020 en zestien procent in 2023 afgesproken. Voor deze ronde van de SDE+ was voor bijna 7,1 miljard euro aan projecten ingediend.

Alle SDE+ projecten uit de voorjaarsronde zijn te bekijken op een interactieve kaart:

http://arcg.is/2x7TTCa

Zoveel mogelijk duurzame energie voor zo laag mogelijke kosten

De SDE+ is zo ingericht dat zoveel mogelijk hernieuwbare energie wordt opgewekt tegen zo laag mogelijke kosten. De regeling prikkelt aanvragers om projecten voor een zo laag mogelijke subsidie in te dienen. Het totale budget van de SDE+ (twaalf miljard euro) is dit jaar met drie miljard euro verhoogd ten opzichte van 2016.

In totaal is er met de SDE+ rondes, inclusief wind op zee vanaf 2008 tot en met de voorjaarsronde 2017 in totaal aan circa 29.500 projecten subsidie toegekend. Bijna een kwart van deze projecten is inmiddels gerealiseerd. 62% van de projecten is in de ontwikkelings- of bouwfase. Bij 14% van de projecten waarvoor een subsidiebeschikking is afgegeven, is geconcludeerd dat realisatie niet mogelijk bleek. Deze beschikkingen zijn vervolgens ingetrokken. Sommige van deze projecten hebben in latere rondes opnieuw een subsidiebeschikking aangevraagd en gekregen.

Najaarsronde SDE+ in oktober 2017 open

Ook in het najaar kunnen bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie gaan produceren, weer gebruik maken van de SDE+ regeling. Inschrijving voor de najaarsronde van de SDE+ is geopend van 3 oktober tot 26 oktober 2017. Er is voor de projecten een budget van zes miljard euro beschikbaar.

De kamerbrief:

Kamerbrief over resultaten voorjaarsronde SDE+ 2017

Minister Kamp (EZ) informeert de Tweede Kamer over de resultaten van de 1e openstellingsronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) in het voorjaar van 2017. Ook gaat hij in op de voorbereidingen voor de SDE+ 2018.

Geachte Voorzitter,

De partners van het Energieakkoord hebben zich gecommitteerd aan de doelstellingen van 14% hernieuwbare energie in 2020 en 16% in 2023. Vanuit de Rijksoverheid is de stimuleringsregeling voor de opwekking van hernieuwbare energie (SDE+) het belangrijkste instrument om deze doelen te realiseren.

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de resultaten van de eerste openstellingsronde van de SDE+ in het voorjaar van 2017 en de voorbereidingen voor de SDE+ 2018.

Resultaten voorjaarsronde SDE+ 2017 Zoals ik in mijn brief van 30 november 2016 (Kamerstuk 31239, nr. 225) heb aangekondigd, stel ik in 2017 het verplichtingenbudget van de SDE+ verdeeld over twee rondes open: de voorjaarsronde en de najaarsronde.

De voorjaarsronde liep van 7 maart tot 30 maart jl. en de laatste beschikkingen zijn inmiddels afgegeven. De voorjaarsronde kende een verplichtingenbudget van 6 miljard. Dit is het bedrag waarvoor nieuwe SDE+-beschikkingen kunnen

worden afgegeven. De werkelijke kasuitgaven hangen af van de jaarlijkse marktwaarde van energie en de daadwerkelijke energieproductie van projecten en zijn naar verwachting lager dan de maximale verplichting. In totaal zijn 4.673 aanvragen binnengekomen voor een totale budgetclaim van 7,1 miljard. De aanvragen zijn inmiddels beoordeeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) op technische en economische haalbaarheid. In totaal zijn er maar liefst 4.530 beschikkingen afgegeven, waarbij het merendeel naar zonne-energieprojecten (zon-PV) is gegaan. Indien alle projecten uit de voorjaarsronde volledig worden gerealiseerd, leveren deze een productie van 21,38 PJ hernieuwbare energie per jaar. Dit komt overeen met een bijdrage van

1,1 procentpunt aan het aandeel hernieuwbare energie.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de projecten die een positieve beschikking hebben ontvangen. Het overgrote deel van het budget is naar zon-PV (49%) en wind op land (38%) gegaan. Daarmee is de voorjaarsronde van de SDE+ 2017 de eerste SDE+ openstelling waarin zon-PV niet alleen de grootste categorie is qua aantallen beschikkingen, maar ook wat betreft budget.

De grote kostprijsdalingen die we de afgelopen jaren bij zon-PV hebben gezien, hebben dit mede mogelijk gemaakt.

Naast een grote hoeveelheid positieve beschikkingen is er voor 1,2 miljard aan projecten afgewezen, omdat deze projecten niet aan de inhoudelijke eisen voldeden. Hierdoor kon een beperkt deel van het verplichtingenbudget, circa 168 miljoen, niet worden beschikt. Ontwikkelaars waarvan de aanvraag in de voorjaarsronde is afgewezen, kunnen in de najaarsronde een nieuwe verbeterde aanvraag indienen. RVO.nl zal in de informatiebijeenkomsten voor de najaarsronde extra aandacht besteden aan de inhoudelijke eisen waaraan de aanvragen moeten voldoen. De najaarsronde staat open van 3 oktober tot 26 oktober. Hiervoor stel ik zoals eerder voorzien wederom een verplichtingenbudget van 6 miljard open.

Voorbereidingen SDE+ 2018

Ter voorbereiding van de SDE+ 2018 heb ik de adviesbureaus ECN en DVN GL, net als in voorgaande jaren, gevraagd een advies uit te brengen over de basisbedragen voor de SDE+ 2018. Het basisbedrag is de geraamde gemiddelde kostprijs die nodig is om met de betreffende technologie één kWh op te wekken. Het uitgangspunt bij de basisbedragen is om deze zodanig vast te stellen dat het merendeel van de projecten kan worden gerealiseerd. Als onderdeel van het proces om te komen tot het advies voor de basisbedragen hebben ECN en DVN GL op 25 juli het conceptadvies basisbedragen gepubliceerd. Dit advies is tevens beschikbaar op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Op basis van dit conceptadvies zijn belanghebbenden uitgenodigd om te reageren op de voorgestelde basisbedragen en verdere informatie aan te leveren over de kosten van hernieuwbare energieprojecten. Tevens wordt het advies, net als voorgaande jaren, onderworpen aan een review door een gezaghebbende partij uit het buitenland, in dit geval Fraunhofer Institut en TU Wien. De consultatieperiode is op 18 augustus gesloten. Op dit moment worden de reacties die zijn ontvangen op het conceptadvies door ECN en DVN GL verwerkt, waarna het eindadvies wordt opgesteld. Op basis van het eindadvies zal ik samen met de minister van Financiën besluiten over de openstelling van de SDE+ 2018. Hier zal ik uw Kamer in het najaar over informeren.

Tot slot Met de openstelling van de SDE+ levert het kabinet een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen voor hernieuwbare energie. Samen met de partners van het Energieakkoord zullen we de komende jaren grote stappen zetten om de energievoorziening in Nederland verder te verduurzamen. In totaal zijn er vanaf 2008 met de SDE en de SDE+ rondes (inclusief wind op zee) tot en met de voorjaarsronde 2017 aan circa 29.500 projecten beschikkingen afgegeven. Circa 24% van deze projecten is inmiddels gerealiseerd. 62% van de projecten is nog in de ontwikkelings- of bouwfase. Bij 14% van de projecten waarvoor een subsidiebeschikking is afgegeven is geconcludeerd dat realisatie niet mogelijk bleek. Er zitten dus nog veel projecten in de pijplijn die nog tot realisatie komen. Ik blijf de realisatie van deze projecten nauwlettend in de gaten houden. De grote groei van het aandeel hernieuwbare energie vindt gegeven die projectenpijplijn vooral plaats vanaf 2018.

(w.g.) H.G.J. Kamp

Minister van Economische Zaken

Artikel delen