Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Veel woningcorporaties halen duurzaamheidsdoelstelling niet

​In het in 2012 gesloten Energieconvenant tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Aedes en de Woonbond hebben partijen zich onder meer ten doel gesteld dat uiterlijk in 2021 ongeveer 2.5 miljoen corporatiewoningen gemiddeld energielabel B hebben.

16 februari 2018

Uit recent onderzoek van het waarborgfonds sociale woningbouw (WSW) volgt echter dat dit voor veel woningcorporaties financieel niet haalbaar zal zijn. Omdat de corporatiewoningen sterk verschillen in leeftijd, kwaliteit en duurzaamheid, is de investeringsopgave per woningcorporatie anders. Volgens het WSW is het echter voor een groot aantal corporaties financieel niet mogelijk of beheersmatig te risicovol om fors te investeren. Dit raakt in totaal ongeveer EUR 3,7 miljard van de benodigde EUR 9,4 miljard aan benodigde investeringen (40 procent).

Consequenties voor andere ambities

Het WSW geeft aan dat hierdoor ook andere ambities van veel woningcorporaties worden geraakt, zoals verdere stappen richting energieneutraliteit van het corporatiebezit of uitbreiding van nieuwbouwinvesteringen om aan de toenemende vraag naar woningen te voldoen. Om de investeringsruimte te krijgen die nodig is om de afgesproken duurzaamheidsdoelstelling te halen, zullen woningcorporaties het dan ook over een andere boeg moeten gooien. Zo is er bijvoorbeeld nog veel winst te behalen in de manier waarop woningcorporaties de werkzaamheden ter verduurzaming van hun bezit aanbesteden.

Zoals eerder gemeld in deze blog, is de kans groot dat woningcorporaties in de toekomst als aanbestedende dienst komen te kwalificeren en dan verplicht zullen zijn hun opdrachten aan te besteden volgens de wet- en regelgeving op het gebied van het aanbestedingsrecht.

Reden te meer voor woningcorporaties om hun aanbestedingsbeleid eens goed onder de loep te nemen en te kijken wat voor duurzaamheidscriteria geformuleerd kunnen worden om de benodigde verduurzamingsslag wel mogelijk te maken.

Artikel delen