Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Veel aandacht Wkb in pers op dag behandeling wet in Eerste Kamer

Vandaag staat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen op de agenda van de Eerste Kamer. Maar liefst 88 minuten spreektijd is gevraagd door de diverse partijen. Dit laat al zien dat de wet zeker geen hamerstuk zal worden. Ook de landelijke pers heeft de afgelopen dagen, maar vooral vandaag veel aandacht voor de te behandelen wet.

4 juli 2017

De Cobouw, de krant voor Bouwend Nederland pakt uitgebreid uit met een aantal artikelen. Niet alle artikelen zijn voor niet leden te lezen, maar hieronder een opsomming van het nieuws.

Wetgevingsdeskundigen waarschuwen: nieuwe Bouwwet gaat voor problemen zorgen.

De G4 die samen met de Vereniging BWT Nederland een brief heeft gestuurd aan zowel de Tweede als de Eerste Kamer heeft ook aandacht gekregen, en laat via wethouder Paulus Jansen van de gemeente Utrecht van zich horen in het artikel met als titel:

Wethouders: stop privatisering bouwtoezicht en geef ons tanden

.

Richard Neerhof gaat verder in op de bestuursrechtelijke problemen die hij met de wet op ons af ziet komen in het artikel:

'Publiek bouwtoezicht is een mensenrecht'

Hij citeerd hier Wico Ankersmit die gedurende de hele wetsontwikkeling altijd heeft aangegeven: "Zijn we er nu wel of niet van".

Volgens de Cobouw hangt vandaag veel af van het CDA, die met haar hart in de bouw via Elco Brinkman en Maxime Verhagen die vooral vinden dat de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid te veel bij de bouwer komt te liggen. Dit staat in het artikel:

Historische wetswijziging op losse schroeven: CDA twijfelt

De Volkskrant pakt vandaag ook uitgebreid uit. Met op de voorpagina het artikel:

Gemeenten vrezen dat privaat bouwtoezicht fataal uitpakt

. En voor abonnees nog een veel uitgebreider opiniestuk met als titel

Wie houdt straks het toezicht op de bouw?

In het Algemeen Dagblad ook een uitgebreid artikel waarin de titel is gekozen:

Ook andere gemeenten keren zich tegen privaat toezicht

, duidende op de eerdere kritiek vanuit met name de gemeente Den Haag waarin wethouder Joris Wijsmuller zijn zorgen kenbaar maakt. En het artikel

Utrecht wil contole op bouw niet uit handen geven

.

Ook de NOS had vanmorgen op zowel TV als radio aandacht voor het BWT met de titel:

Grote gemeenten tegen privatisering bouwtoezicht

. En

Nico Scholten mocht vanmorgen al om zes uur op BNR Nieuwsradi

o uitleggen waar het volgens hem mis gaat met het voorgestelde Wetsvoorstel.

Ook het

financieel dagblad

,

Eerder vorige week was het natuurlijk al de uitgebreide aandacht in

Nieuwsuur vanaf minut 14:30

met o.a. Pieter van Vollenhove die heel duidelijk was in zijn stelling dat de overheid veel te veel uit handen geeft.

De afgelopen tijd heeft de Vereniging BWT Nederland veel tijd in het wetsvoorstel gestoken. Als we als Vereniging naar buiten kwamen was er vaak het verwijt dat we natuurlijk ons werk niet kwijt wilden raken, maar in alle gemeenten waar we de afgelopen periode hebben mogen spreken over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen gaat het de gemeenten vooral om de veiligheid van de inwoner. Duidelijk is dat het BWT de afgelopen jaren in kwaliteit heeft ingeleverd, maar het is ook logisch dat als je al 10 jaar hoort dat je huis wordt gesloopt, je niet gaat investeren in een nieuw dak, of nieuwe fundering. Jammer is wel dat pas nu de aandacht voor het BWT ook politiek pas klinkt. Terwijl het BWT al vanaf dat zij haar taak heeft echt haar meerwaarde heeft. Als dit niet zo zou zijn dan zouden ook niet dagelijks nog bouwprojecten worden stilgelegd, vergunningen worden geweigerd of zoals in de meeste gevallen de aanvragen niet voldoen aan de minimale bouwkwaliteit, namelijk het Bouwbesluit.

Wat we nu nog kunnen doen is de Eerste Kamer veel wijsheid wensen bij de behandeling van het wetsvoorstel, en het stemmen op deze wet volgende week. Wij hopen dat de keuze die zij maken goed zal zijn voor de inwoner van ons land, de gebruiker van een pand, en de koper van een bouwwerk.

Artikel delen