Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Veehouderij wederom onder de stikstof- en fosfaatplafonds

De stikstof- en fosfaatuitstoot van de Nederlandse veestapel zijn vorig jaar opnieuw onder de plafonds gebleven. Ook de melkveehouderij zit (voor de eerste keer sinds 2015) weer onder haar sectorale stikstofplafond.

LTO 17 februari 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Een mooi resultaat behaald door onder andere lagere stikstofgehaltes in het kuilgras. In eerdere prognoses zat de sector steeds boven het plafond, maar toen werd nog gerekend met gemiddelde ruwvoederwaardes over de laatste vijf jaren. Dat Nederland onder de stikstof- en fosfaatplafonds blijft, is ook een van de randvoorwaarden voor het verkrijgen van derogatie.

Dat de melkveehouderij minder stikstof produceert komt doordat het gevoerde kuilgras van de oogst van 2020 en 2021 een laag stikstofgehalte heeft. “Dit resultaat betekent niet dat de sector klaar is, maar sterkt ons wel in de inzet dat via voermanagementmaatregelen nog veel vooruitgang te behalen valt”, aldus vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks. “Dit sluit bijvoorbeeld aan op de aanpak van de Coalitie Toekomstgerichte Melkveehouderij (CTM).” Die aanpak richt zich onder meer op maatregelen in de bedrijfsvoering die kunnen bijdragen aan minder emissie, zoals efficiënter voeren.

Bron CBS

Bron CBS

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.