Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Vanaf 21 augustus 2023 nieuwe versies STTR 1.5 en 2.0

Er komen nieuwe versies van de Standaard toepasbare regels (STTR) aan. De implementatie daarvan vindt plaats vanaf 21 augustus 2023.

Aan de slag met de Omgevingswet 28 juli 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In de STTR 1.5 passen we 3 technische controles (verificaties) aan voor toepasbare regels in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

En voegen we een optionele functionaliteit toe voor dynamische vragen. In de STTR 2.0 zitten, naast de wijzigingen van 1.5, nieuwe verificaties. De nieuwe versies zorgen voor een goede opmaak en betere kwaliteit van de toepasbare regels in het Omgevingsloket.

Voor wie belangrijk

Levert u als overheid toepasbare regels? Of bent u leverancier van regelbeheersoftware en helpt u overheden bij het leveren van toepasbare regels? Dan is onderstaande informatie belangrijk voor u.

Extra verificaties voor opmaak toelichtingen bij toepasbare regels

Als overheid maakt u toepasbare regels voor het Omgevingsloket van het DSO. U kunt de toelichtingen van uw toepasbare regels opmaken in uw regelbeheersoftware met behulp van de opmaaktaal Markdown. Bijvoorbeeld om een deel van de tekst dikgedrukt of schuingedrukt te maken.

In de STTR 2.0 zijn extra controles toegevoegd voor de opmaak. Een belangrijke wijziging is dat vetgedrukte kopteksten met Markdown-opmaak 'bold' (**) niet meer zijn toegestaan. Dit wordt vervangen door de Markdown-opmaak voor kopteksten waarbij uitsluitend kopniveau H5 (#####) is toegestaan.

Controleer de opmaak van toelichtingen

Maakt u als overheid toepasbare regels voor het Omgevingsloket van het DSO? Als uw leverancier STTR 2.0 ondersteunt, hou dan rekening met deze verificaties. Zo weet u zeker dat uw toepasbare regels voldoen aan de vereiste opmaak en correct worden getoond in het Omgevingsloket.

Is uw leverancier nog niet overgestapt op STTR 2.0, dan kunt u de huidige versie blijven gebruiken. Wij adviseren u wel de opmaak van uw toelichtingen te controleren en aan te passen aan de vereiste opmaak. Doet u dit niet, dan zien initiatiefnemers de toelichtingen in een verkeerde opmaak in het Omgevingsloket.

Op de pagina Toelichting toevoegen aan toepasbare regels in het Omgevingsloket leest u welke opmaak het DSO ondersteunt en welke niet.

Software aanpassen door leveranciers

Als leverancier van regelbeheersoftware kunt u uw software aanpassen, zodat u over kunt stappen naar STTR 2.0.

2 versies naast elkaar

De STTR 1.5 en STTR 2.0 worden de komende tijd naast elkaar gebruikt. Dit geldt voor alle omgevingen van het Omgevingsloket.

Andere wijzigingen in STTR 2.0

In de STTR 2.0 is een aantal andere technische wijzigingen en verificaties opgenomen. Een overzicht van alle wijzigingen en bijbehorende documentatie vindt u in het Ontwikkelaarsportaal.

Planning nieuwe versies STTR 1.5 en STTR 2.0

Beide versies van de Standaard toepasbare regels (STTR) zijn naar verwachting vanaf 21 augustus 2023 geïmplementeerd in de release op de oefenomgeving (pre-productieomgeving) en vanaf 25 augustus 2023 op de productieomgevin

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.