Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Validatie voor opmaak toelichtingen bij toepasbare regels in STTR

Vanaf begin oktober 2022 komt er een extra controle (validatie) in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) voor toepasbare regels. Het DSO controleert dan of toelichtingen bij toepasbare regels voldoen aan de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. De toelichtingen moeten namelijk door elke gebruiker van het Omgevingsloket goed te lezen zijn. Deze validatie komt naar verwachting in september 2022 in de Standaard toepasbare regels (STTR).

Aan de Slag met de Omgevingswet 11 augustus 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Digitale toegankelijkheid Omgevingsloket

Als overheid maakt u toepasbare regels voor het Omgevingsloket van het DSO. U kunt met toelichtingen extra informatie geven bij uw toepasbare regels. De tekst kunt u opmaken in uw regelbeheersoftware met behulp van de opmaaktaal Markdown. Bijvoorbeeld om een deel van de tekst dikgedrukt of schuingedrukt te maken.

Een deel van de opmaaktaal Markdown voldoet niet aan de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), richtlijnen voor toegankelijke websites. Het Omgevingsloket moet toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom ondersteunt het DSO alleen de Markdown-opmaak die door WCAG is toegestaan. Hierop gaat het DSO vanaf oktober 2022 controleren als overheden hun toepasbare regels aanleveren.

Controleer de opmaak van toelichtingen

Het DSO accepteert vanaf oktober 2022 alleen nog toepasbare regels met toelichtingen die voldoen aan de WCAG-richtlijnen. Maakt u als overheid toelichtingen bij uw toepasbare regels? Gebruik dan alleen de opmaak die is toegestaan door WCAG.

Hebt u al toepasbare regels aangeleverd met toelichtingen? Dan adviseren we u om de opmaak van deze toelichtingen te controleren. Als u opmaak heeft gebruikt die het DSO straks niet accepteert, dan adviseren we u om deze toelichtingen aan te passen. En om de toepasbare regels vervolgens opnieuw aan te leveren.

Op de pagina Toelichting toevoegen aan toepasbare regels in het Omgevingsloket leest u welke opmaak het DSO ondersteunt en welke niet.

Tot oktober accepteert het DSO nog toepasbare regels met toelichtingen die niet voldoen. Maar initiatiefnemers zien de opmaak van die toelichtingen dan niet in het Omgevingsloket.

Software aanpassen door leveranciers

Leveranciers van regelbeheersoftware kunnen er met hun software voor zorgen dat de toelichtingen die overheden in de toepasbare regels opnemen, aan de juiste Markdown-opmaak voldoen. De Markdown-mogelijkheden zijn immers bekend. De aanpassing in de software is niet afhankelijk van de aanpassing in de STTR.

Planning nieuwe versie STTR

De extra controle op opmaak komt in versie 2.0.0 van de Standaard toepasbare regels (STTR). Deze versie komt naar verwachting half september 2022 beschikbaar.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.