Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Update Wet natuurbescherming

Op 1 januari 2017 zullen de Wet natuurbescherming en de bijbehorende uitvoeringsregelgeving (het Besluit natuurbescherming en de Regeling natuurbescherming) in werking treden.

11 november 2016

Recent zijn het Besluit natuurbescherming en de Regeling natuurbescherming gepubliceerd (

Stb. 2016, 383

en

Stcrt. 2016, nr. 55791

). Verder heeft staatssecretaris Van Dam de Kamers op 21 oktober jl. geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de invoering van de nieuwe natuurwetgeving.

Overgangsrecht PAS

Op 31 mei 2016

blogde

collega Renske van Dreumel al over de ontwerpuitvoeringsregelgeving. De vastgestelde uitvoeringsregelgeving is ten opzichte van het ontwerp op enkele punten gewijzigd.

Zo wordt het overgangsrecht op een klein punt aangepast. Vergunningaanvragen die zijn ingediend vóór 1 juli 2015 (de datum van inwerkingtreding van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)) worden behandeld overeenkomstig het overgangsrecht van de huidige Natuurbeschermingswet 1998. Op deze manier sluit het overgangsrecht beter aan bij het huidige artikel 67a van de Natuurbeschermingswet 1998.

Vrijstelling beweiden en bemesten

Sinds 27 april 2016 is in het Besluit vergunningen Natuurbeschermingswet 1998 een algemene vrijstelling opgenomen van de vergunningplicht voor beweiden en bemesten. Zie daarover nader het

blog

van Renske van Dreumel van 8 maart 2016. Deze vrijstelling komt terug in de nieuwe uitvoeringsregelgeving, zij het dat de vrijstelling voor de gevallen waarin Gedeputeerde Staten bevoegd gezag wordt geregeld bij provinciale verordening. Er zal dus geen sprake meer zijn van een algemene vrijstelling voor alle Natura-2000 gebieden zoals nu is opgenomen in artikel 3a van het Besluit vergunningen Natuurbeschermingswet 1998. Voor gevallen waarin het Rijk bevoegd is voor de vergunningverlening, voorziet de Regeling natuurbescherming in continuering van de vrijstellingsregeling.

Externe saldering

De bepaling in het Besluit natuurbescherming (artikel 2.14) die regelt dat bij wijze van uitzondering buiten de Programmatische Aanpak Stikstof om vergunningverlening op basis van externe saldering mogelijk is, is op advies van de Raad van State verduidelijkt. In artikel 2.14 is nu expliciet opgenomen dat externe saldering alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk is en uitsluitend als de goede werking van de PAS niet in gevaar komt. Bepaald is dat een passende beoordeling is vereist, waaruit moet blijken dat per saldo nergens in de betrokken Natura 2000-gebieden de stikstofbelasting toeneemt.

Artikel delen